Megnyitó a Néprajziban

Több mint szomszéd – mozaikok a horvát népi kultúrából

2013. szeptember 11. – 2014. március 23.

Több mint szomszéd – mozaikok a horvát népi kultúrából című kiállítását a Néprajzi Múzeum Horvátország 2013. évi európai uniós belépése alkalmából rendezi. Horvátország Magyarország számára nem csak az egyik szomszédos államot jelenti, hisz hosszú időre összekötötte őket a történelem – függetlenül attól, hogy néhány eseményre közös nemzeti büszkeséggel tekintünk, mások értelmezése viszont jelentősen különbözik a két országban.

 

A kiállítás nem a mai Horvátország bemutatására vállalkozik, hanem 19. századi tárgyak segítségével arra mutat rá, hogy a népi kultúrát milyen európai folyamatok alakították, tagolták. A kiállításban bemutatott jelenségek sok esetben nagyon ismerősnek tűnhetnek Magyarországon, hiszen mind a magyar, mind a horvát néprajztudomány eredményei azt mutatják, hogy a Dráva folyó – bár országhatár – soha nem volt éles kulturális választóvonal. A két országot összekötötte a munkamigráció, a közös búcsújáró helyek látogatása, a sok azonos földbirtokoscsalád – és máig szoros kapcsot jelentenek a Magyarországon élő horvát nemzetiségi csoportok és a turizmus is.

 

A kiállítás a Néprajzi Múzeum 1872–1920 között létrejött gyűjteményének bemutatásával és értelmezésével azt is hangsúlyozni szeretné, hogy az a néprajzi kép, amely a horvát nemzeti önképben, identitásban ma is jelen van, sok esetben közös tudományos fórumokon formálódott.

 

A kiállítás kurátorai: Lackner Mónika, Kerezsi Ágnes és Horváth Sándor.

 

A kiállítás megvalósítását támogatta:
Országgyűlés elnöke
Nemzeti Kulturális Alap
Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal – Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Népi Hagyományok Alapítvány

 

http://neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=142

 

 

A kiállítás megnyitójára 2013. szeptember 10-én 17 órakor kerül sor.

Köszöntőt mond Dr. Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója.
A kiállítást megnyitja Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*