Megnyílt a budapesti szélcsatorna

DSC_0828Ötévnyi fejlesztés és egy éves építés után megnyílt a Skyward szélcsatorna az egykori Csepel Művek területén. Az Európában is ritkaságnak számító létesítményben egy 3 perces menet három ejtőernyős ugrásnak, azaz 12000 méter zuhanásnak felel meg. A létesítmény megnyitóján hazai hírességek próbálhatták ki a szabadesést.

„Ugrás nélkül is járhatsz a fellegekben” – ez a jelmondattal nyílt meg május 14-én a Skyward, Magyarország első szélcsatornája, amelyhez hasonló létesítményből a kontinensen is csak néhány épült eddig. A Skyward mind a profi ejtőernyősök, mind pedig a különleges szórakozásra vágyók igényeit kielégíti, így rendszeres gyakorláshoz, vagy egy remek születésnapi ajándéknak is tökéletes. Egy menet 3 percig tart és 15000 forintba kerül, ami elsőre soknak tűnhet, viszont fontos tudni, hogy ez idő alatt 12000 métert „zuhanunk”, azaz kb. 3 ejtőernyős ugrást élhetünk át. Az állítható szélsebességnek köszönhetően szinte bármilyen testsúlyú ember kipróbálhatja a lebegést. A levegőben való mozgást, haladást gyakorlott oktatók segítik.

A szélcsatorna nyitónapjára a hazai sztárvilág képviselőit hívták meg, hogy teszteljék a különleges létesítményt. A sokszínű csapat remekül szórakozott, hiszen mindannyiuknak egy életre szóló élményben lehetett részük. „Hamarosan a haverokkal is visszalátogatok a Skywardba, mert nekik is ki kell próbálniuk ezt az élményt!” – mondta Majka, aki elmondása szerint már a valódi ejtőernyős ugrást is kipróbálta és egyáltalán nem csalódott a Skyward nyújtotta élményben.

A TÜV engedéllyel rendelkező szélcsatorna belmagassága 9, átmérője 4,1 méter és maximum 260 km/h sebességű szél érhető el benne, amely lehetővé teszi az emberi test számára a hason való zuhanást, valamint az ülő és fejen álló pozícióban történő szabadesést. A komoly ejtőernyős múlttal rendelkező tulajdonosok elmondták: a létesítmény teljes egészében saját terveik alapján, Magyarországon készült, és a fejlesztés mintegy 5 évig tartott, amelyet az egy éves építési periódus követett. A munkát a Budapesti Műszaki Egyetem áramlástechnikai tanszéke is segítette. Úgy látszik, nem hiába, hiszen a külföldi szélcsatornákat ismerő profik szerint a magyarországi Skyward tökéletesre sikerült, mivel rendkívül egyenletes szél előállítására van lehetőség.