Megnyílt a 130 éves Operaház új évada

 Szakály György Kossuth-díjas balettművész (b) átveszi a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze címet Ókovács Szilveszter főigazgatótól az Operaház évadnyitó társulati ülésén 2014. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs

Szakály György Kossuth-díjas balettművész (b) átveszi a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze címet Ókovács Szilveszter főigazgatótól az Operaház évadnyitó társulati ülésén 2014. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs

Hétfőn hivatalosan megnyílt az idén 130 éves Magyar Állami Operaház új évada. Ókovács Szilveszter főigazgató szerint az “ország első színházaként”, az Erkel Színházzal együtt immár két épületben teljes odaadással és a legmagasabb szakmai színvonalon kell szolgálniuk a közönséget.

    Az új évadban az Operaház jelentősen megújítja repertoárját: 25 premierrel, köztük 22 opera- és 3 balett-bemutatóval várják a hazai és külföldi publikumot.
    Az évadnyitó társulati ülésen az Operaház három új örökös tagját köszöntötték az Andrássy úti palota színpadán, Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas operaénekest, Palcsó Sándor Liszt Ferenc-díjas operaénekest és Szakály György Kossuth-díjas táncművészt, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorát, aki egyúttal mesterművész címet is átvehetett. Számos egyéb díjat, kitüntetést is átadtak az intézmény azon művészeinek és technikai-műszaki alkalmazottainak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt évadban.
    Ókovács Szilveszter az Operaház pénzügyi helyzetéről elmondta: a cél az, hogy 2018 elejére elérjék azt a szintet, amely megfelel a 2002-ben 6,4 milliárd forintra emelt állami támogatás aktuális reálértékének. Jelenleg az intézmény állami támogatása 7,6 milliárd forint, a 2002-es összeg reálértéke pedig ma 11,3 milliárd forint lenne.
    A főigazgató kitért az Operaház küszöbön álló felújítására is. Mint mondta, reméli, hogy október végéig megszülethet a kormányzati döntés, és mihamarabb megkezdődhetnek a tervek szerint 2018 tavaszáig tartó munkálatok. Az Operaház színpadtechnikájának és nézőforgalmi tereinek is meg kell újulnia, emellett létrehoznának egy új műhelyházat és próbacentrumot is.
    Horváth Endre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kabinetfőnöke a kulturális kormányzat nevében megígérte, hogy a tárca megad minden segítséget a felújításhoz. Hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt intézményként kezeli az Operaházat, és jelezte azt is, hogy az intézmény az elmúlt hónapban mintegy 1,5 milliárd forint rendkívüli állami támogatásban részesült a két ház zavartalan működésének biztosítására.

A KFT együttes performansza az Operaház évadnyitó társulati ülése előtt, 2014. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs

A KFT együttes performansza az Operaház évadnyitó társulati ülése előtt, 2014. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs

    Ókovács Szilveszter kiemelte: ez az első évad, amelyet az Operaház már a felújított Erkel Színházzal kezdhet meg. Hoppál Péter kulturális államtitkár kifejezését idézve úgy vélte: “Ha valami, akkor az Erkel biztosan a +kulturális alapellátás+ része. Ennek a társadalomnak szüksége van erre a művészeti élményre, mindenkit gazdagít, hogy az Erkel működik”. A főigazgató egyúttal emlékeztetett arra, hogy az Erkel megnyitásával a Magyar Állami Operaház a világ egyik legnagyobb operaintézményévé vált.
    Solymosi Tamás balettigazgató bejelentette, hogy Nagy Iván balettművésznek, a Magyar Nemzeti Balett főtanácsadójának halála miatt a főtanácsadói poszt betöltésére Maina Gielgud balettmestert kérték fel, aki el is fogadta a feladatot. Gielgud 14 évet töltött az Ausztrál Balett élén, jelenleg szabadúszó tanár, színpadra állító balettmester és koreográfus. Mint egy korábbi sajtótájékoztatón felidézte, családi szálak fűzik Magyarországhoz, hiszen édesanyja, Gordon Zita színésznő magyar volt.
    Az évadnyitó társulati ülés előtt az Andrássy úti főbejáratnál a KFT adott ízelítőt vasárnap esti koncertjéből, amelyet Bál az Operában című albumuk megjelenésének harmincadik évfordulója alkalmából adnak az Operaházban.

Forrás:MTI