Meglestük a művészt

Nyilvános festésen kaptuk Serge Bloch világhírű rajzoló-illusztrátort tegnap délben a Műcsarnok#Box bejáratánál a barátja és alkotótársa, az író és fordító Frédéric Boyer Egyszer volt, sokszor volt című kiállításuk ma esti megnyitója előtt.

„Minden alkalommal adaptálódunk a helyszínekhez – újságolta a művész. – Engedélyt kaptam oszlopfestésre Szegő Györgytől, a Műcsarnok művészeti igazgatójától. A baj csak az, hogy képtelen vagyok leállni…” A rajzokat látva azonban senkinek sem lehet kifogása az ellen, hogy Bloch jellegzetes figuráival benépesítse a kiállítótér felé vezető falfelületeket.

A kiállítás Bloch az Ószövetség Boyer fordításában elmesélt történeteihez rajzolt képeiből, és a rajzok alapján készült kilenc animációs filmből áll. Az alkotópáros nemrég magyarul is megjelent Bibliáját forgatva, a falra tett grafikákat, animációs filmeket nézegetve az az érzésünk, hogy ezek a francia művészek nem csak a régi emberekről tudnak nagyon sok mindent, de a ma élőkről, rólunk is. Az Ószövetség animációs filmre kiválasztott részletei mintha nem is lehetnének másképp elmesélve, csak Boyer szavaival és Bloch játékos, mégis tökéletesen kifejező figuráival. Állítólag négy évig dolgoztak csak a könyvön, amely három éve látott napvilágot Franciaországban. Nyilván hosszú idő kellett a filmjeik elkészítéséhez is. Nyilván hosszú idő kell(ene), hogy Bibliájuk összes epizódját filmen élvezhessük. Ehhez kívánunk erőt, egészséget a jól bevált alkotópárosnak.

A kiállítás december 1-ig látható.

 

Horváth Gábor Miklós