Megkezdődött a világháborús családi emlékek gyűjtése Pécsett

Megalakult Pécsett az I. Világháborús Emlékbizottság, melynek fő feladata az e történelmi eseménnyel kapcsolatos családi relikviák gyűjtése, majd nagyszabású kiállítás szervezése a Zsolnay Negyedben. A gyűjtés és a kiállítás legfőbb célja, hogy kommunikáció induljon meg az idősebb és fiatalabb generáció között, az ifjabbak saját családjuk emlékein keresztül ismerkedjenek meg a történelem e szegletével.

A pécsi és Pécs környéki lakosok emlékezetére, tárgyaira építő kiállítás gyűjtőmunkája megkezdődött, melyről 22-én sajtótájékoztatót tartott a Zsolnay Negyed Apostolos termében a szervező Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Tankerülete, valamint a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. A szervezőmunka további partnerei a Janus Pannonius Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, és a Pécsi Tudományegyetem. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a pécsi középiskolásokat is bevonta a gyűjtésbe, akik a családjukban, településükön fellelhető emlékanyagokat gyűjtik, majd a kiállítás idején rendhagyó történelemórán vesznek részt a Zsolnay Negyedben. A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. egyik legfontosabb feladatának tartja az „örökségek” feltárását, fenntartását, ez okból ad teret jelen kiállításnak is. Terveik szerint a tárlat júniusban nyílik meg a Negyed E26-27-es épülete emeletén, illetve az Inkubátorházban.

Az I. világháborús családi emlékeket az alábbi időpontokban várják a szervezők a Zsolnay Negyed Apostolos terme alatti gyűjtőponton: H.:9-12 K.:12-16 Sz.:15-18 CS.:12-16

A gyűjtőpont elérhetőségei: Zsolnay Kulturális Negyed (bejárat az északi kapun a Ledina felől). Tel: 72/500-381, viragfoldesi@gmail.com

A gyűjtőpont munkatársa nemcsak pécsi és Pécs környéki, de az ország minden területéről, sőt az országhatáron túlról érkező tárgyakat is örömmel várja, melyeket a kiállítást követően természetesen visszaszolgáltatnak azok jogos tulajdonosainak.