Megkezdődött a tisztújítás

Rendkívüli tisztújító kongresszust tart szombaton Budapesten az MSZP. Az új pártelnök várhatóan Tóbiás József megbízott frakcióvezető lesz.

Az MSZP országos választmányának elnöki posztjáért egy jelölt, a testületet eddig is vezető Botka László indul. A 14 tagú országos elnökség fennmaradó kilenc helyére 32 jelölt pályázik. A 14 főben benne van az elnök, az elnökhelyettes és a három alelnök, emellett az országos elnökségnek hivatalból tagja, tizenötödikként a frakcióvezető. Az alapszabály szerint az elnökség egyharmadának nőnek, egyharmadának 35 év alattinak kell lennie.

Mesterházy Attila

Mesterházy Attila érkezik az MSZP Rendkívüli tisztújító kongresszusára, a budapesti Syma Rendezvénycsarnokba   – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A kongresszus várhatóan elfogad egy határozatot is az MSZP jövőjével kapcsolatban. Erre egy változatot nyújtott be a pártban egy hete alakult Deák Ferenc Kör. A Lendvai Ildikó korábbi pártelnök és Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter nevével fémjelzett, zömmel korábbi kormányzati tisztségviselőkből álló csoport új program, új alapszabály, valamint új szervezeti felépítés előkészítésre tesz javaslatot a határozati javaslatában. A kör célként azt jelölné meg, hogy az MSZP határozott baloldali politikát képviseljen, legyen totális ellenzéke annak a politikai rendszernek, amely szétszakítja a társadalmat, gyilkolja a szolidaritást és korlátozza a szabadságot.

A rendkívüli tisztújítást azért kellett elrendelni, mert az európai parlamenti választás után Mesterházy Attila pártelnök lemondott tisztségéről.

(MTI)