Megkétszerezte a román parlament a kkv-knak szóló kedvezményes hitelprogram keretét

A román parlament megkétszerezte szerdán a koronavírus-járvány miatt bajba jutott kis- és középvállalatok (kkv) rendelkezésére bocsátott kedvezményes hitelprogram keretét, amelyet az eddigi 15 milliárd lejről (3,1 milliárd euró) 30 milliárd lejre emelt.

    A hitelprogramot a román kormány indította április közepén egy sürgősségi kormányrendelettel, amely most került a képviselőház asztalára. A román parlament alsóháza – amely ügydöntő jogkörrel rendelkezett ebben az esetben – 308 támogató szavazat és két tartózkodás mellett fogadta el a jogszabályt.
    A beruházásra igényelhető, 2 millió euróig terjedő, 72 hónapos maximális futamidejű hitelt 80 százalékban garantálja az állam, a haromhavi román bankközi kamatlábat plusz két százalékpontos éves kamatot és a kezelési költséget pedig 100 százalékban a román költségvetésből fedezik. A forgóeszközökre és bérfizetésre a középvállalkozások 1 millió euróig, a kisvállalkozások 200 ezer euróig, a mikrovállalkozások pedig 100 ezer euróig terjedő hitelt igényelhetnek legfeljebb 36 hónapos futamidővel. Előbbiek hitelgaranciáját 80 százalékban, a mikro- és kisvállalkozásokét pedig 90 százalékban fedezi az állam. A bukaresti pénzügyminisztérium eredeti számítása szerint mintegy 40 ezer kkv számára teszik lehetővé ezáltal, hogy túlélje a koronavírus-válságot.
    A parlament döntését részben üdvözölte Florin Citu pénzügyminiszter, aki szerint ezzel a törvényhozói testületben többséggel rendelkező ellenzéki szociáldemokraták elismerték a program hasznosságát. Ugyanakkor bírálta a szociáldemokratákat, hogy nem indokolták meg a hitelprogram keretének növelését, hiszen az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia a módosítást.
    Ugyanakkor a román média arról is beszámolt, hogy a hitelprogram lebonyolítása nehézkes, mivel a beérkezett több mint 50 ezer hitelkérelem közül egyelőre csak 190-et vizsgáltak meg a programban résztvevő bankok és csak 11 hitelt hagytak jóvá. Elemzők arra figyelmeztetettek, hogy a vállalkozásoknak most van szükségük támogatásra, a hitelprogram célja pedig nem teljesülhet, ha a hitelek folyósítása nagyon elhúzódik.

Forrás:MTI