Megjelent Veronika fél élete

Összefüggő életregénnyé formálódó, rendhagyó interjúkötet jelent meg Fekete Veronika operaénekesről Várkonyi Judit tollából a Fidelio gondozásában.

Fotó: Juhász Melinda

    A Veronika fél élete című könyv betekintést enged az opera világába, és azon túlra, egy művész emberi sorsába is.
    “Egy lakásig vezeti az olvasót, amelyben egy nő él két gyerekkel, jelmez nélkül, hétköznapi problémákkal, emlékekkel, fájdalmakkal, örömökkel” – fogalmazott a szerző az MTI-nek az Erkel Színházban megrendezett csütörtöki könyvbemutatón, amelyen Csákányi Eszter olvasott fel a könyvből.

http://youtu.be/ZoNr_2Q4dV8
    Fekete Veronika, a Magyar Állami Operaház művésze 1982. október 16-án Az éj királynőjének szerepében debütált az Erkel Színházban. Közel három évtizedes pályafutása alatt a legnehezebb drámai koloratúrszoprán szerepeket énekelte itthon és külföldön.
    Várkonyi Juditnak ez már a harmadik interjúkötete, de az első, amelynek főszereplőjét ő választotta. Ezúttal teljesen szakít a hagyományos művészportré műfajával. Csak egyes szám harmadik személyben ír, az interjúk így egy összefüggő életregénnyé formálódnak, amelyben a nőiség, az anya-gyermek viszony és a párkapcsolat is hangsúlyt kap. “Veronika története és látásmódja sokunk elé tükröt tart” – hangsúlyozta a szerző, aki szerint interjúalanya őszintesége miatt tabudöntögető kötet kerül az olvasók elé.
    Fekete Veronika a könyvbemutatón hozzátette: “Órákat beszélgettünk egy-egy feketekávé mellett, éjszakákba nyúlóan, és Várkonyi Juditnak köszönhető, hogy végül nem tízkötetes mű született.”
    A Fidelio képviseletében Zsoldos Dávid arról beszélt, hogy reméli, lesz még alkalom a jövőben több olyan könyv kiadására, amelyben új nézőpontból lehet bemutatni a zene és a színház világát.

Forrás:MTI