Meggyőző üzleti teljesítmény és stabil nyereség az easyJet-nél

A továbbra is meggyőző üzleti teljesítmény és a vezetőség határozott költségcsökkentési lépései stabil nyereséget biztosítottak.

 

 A 2015. december 31-ével zárult pénzügyi negyedév eredményei, fontosabb pénzügyi adatok:

  • Az utaslétszám 8,1%-kal, 16,1 millióra, a kapacitás 7,3%-kal, 17,8 millió ülőhelyre nőtt, a kihasználtság pedig 0,6 százalékponttal, 90,3%-ra javult.

  • Az egy ülőhelyre jutó októberi árbevételt beárnyékolta az egyiptomi és párizsi tragédiák hatása, így novemberben és decemberben mind a kereslet, mind a hozam alacsonyabb volt a korábbinál. A második negyedévre vonatkozó foglalások azonban jelentős javulást jeleznek a novemberi és decemberi adatokhoz képest. Az egy ülőhelyre jutó árbevétel az első negyedév egészére vetítve és változatlan árfolyamon számolva 3,7%-os csökkenést mutatott.
  • A teljes árbevétel 930 millió GBP összege meggyőzőnek mondható – csupán 0,1%-kal maradt el az előző évitől, mivel az utaslétszám növekedése és a kihasználtság javulása által termelt többletet elvitte az egy ülőhelyre jutó árbevétel csökkenése és a 32 millió GBP összegű árfolyamveszteség.

  • Az egy ülőhelyre eső költségek összege változatlan árfolyamon számolva 3,7%-kal csökkent. Ennek hátterében a vezetőség határozott lépései, a költségcsökkentési tervek megvalósításának felgyorsítása és az alacsony üzemanyagárak álltak. Az egy ülőhelyre jutó, üzemanyagárakat nem tartalmazó költségek változatlan árfolyamon számolva 1,3%-kal nőttek, ami jobb eredmény, mint a 2015 novemberében előre jelzett érték.
  • Az easyJet a Moodystól Baa1 Stable, a Standard & Poorstól pedig BBB+ Stable besorolást kapott, és bejelentett egy 3 milliárd GBP összegű, középtávú eurokötvény-kibocsátási programot, mely azt jelzi, hogy az easyJet Európa számos központi repülőterén fontos szereplőnek számít, költségeit szilárdan kézben tartja, és stabil mérleggel rendelkezik. A programra az easyJet tőkeszerkezet-felülvizsgálatának keretében kerül sor, és új forrásokat tesz elérhetővé.
  • A készpénzben és pénzpiaci eszközökben tartott betétek összege 2015. december 31-én 743 millió GBP, a nettó készpénzállományé 266 millió GBP volt, ami a tartósan stabil mérleg újabb két bizonyítéka.
  • A szigorú költséggazdálkodás, az alacsony üzemanyagárak, a fegyelmezett kapacitáskihasználás és a minden lehetőséget megragadó értékesítési tevékenység eredményeképpen az Igazgatótanács előrejelzése szerint a 2016. szeptember 30-ával végződő üzleti év adózás előtti nyeresége továbbra is a piac várakozásai szerint alakul majd.

 

 

 

„Az easyJetnek az ügyfelek szempontjából rendkívül előnyös árképzési politikája és az alacsony kőolajárak lehetővé tették a jegyárak további csökkentését, ami az első negyedévben 8%-os utaslétszám-növekedést eredményezett.

 

Tovább dolgozunk az easyJet ügyfélközpontú stratégiájának hatékony megvalósításán. Célunk, hogy utasainkat kedvező árakon szállítsuk Európa legfontosabb repülőtereire. Ennek érdekében ebben az évben is folyamatosan törekedni fogunk a költségek további, már eddig is látványos eredményeket hozó csökkentésére.” -mondta Carolyn McCall, az easyJet vezérigazgatója.