Megemlékezések Washingtonban és New Yorkban a terrortámadások 13. évfordulóján

Az amerikaiak sosem fogják magukat megadni a félelemnek, elmúlt 13 éve az újjáépítés és megújulás jegyében telt el – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök csütörtökön a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulóján a Pentagonnál megrendezett megemlékezésen.

    Obama kijelentette, hogy Amerika mindig megerősödve lép tovább a megpróbáltatások után. Az elnök, aki szerdán közölte, hogy Szíriára is kiterjeszti az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni légicsapásokat, egyúttal megemlékezett arról a 6800 amerikai katonáról is, akik az elmúlt 13 év háborúiban vesztették életüket.
Chuck Hagel védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az amerikaiak mindig egységesen kell szembenézniük a kihívásokkal.
A védelmi minisztériumnál megrendezett ünnepélyes szertartást megelőzően az elnök, a first lady és Joe Biden alelnök részvételével a Fehér Háznál egyperces néma tiszteletadással emlékezetek meg a terrortámadások csaknem 3 ezer áldozatáról.
New Yorkban, a Világkereskedelmi Központ (WTC) ledöntött ikertornyainak helyén létesített emlékhelyen a hagyományoknak megfelelően felolvassák az áldozatok névsorát. A szertartáson megjelent Andrew Cuomo, New York állam kormányzója és két elődje, Michael Bloomberg és Rudy Giuliani társaságában Bill de Blasio, New York város polgármester is.
A helyszínen az emlékvízesések és a múzeum mellett az új WTC-nek már két felhőkarcolója működik és a tervek szerint az év végéig átadják a nyugati félteke legmagasabb épületét, a One World Trade Centert is.
A nap folyamán megemlékezést tartanak a pennsylvaniai Shanksville-nél, a United Airlines 93-as járatának lezuhanásának helyszínén is.
Noha az amerikai belbiztonsági minisztériumnak nincs tudomása konkrét terrorfenyegetésről, az Egyesült Államok biztonsági szolgálatai a korábbi évekhez hasonlóan most is fokozott készültségben várták az évfordulót, mert annak az iszlamista terrorszervezetek szimbolikus és propagandisztikus jelentőséget tulajdonítanak.

Forrás:MTI