Még ma is nyitva van Európa legnagyobb könyvesboltja

Széles a könyvkínálat és kedvezményesen lehet vásárolni, a legtöbb látogatót ezek mellett mégis a dedikáló írók és a velük való beszélgetés lehetősége vonzotta a 85. Ünnepi Könyvhétre és a 13. Gyermekkönyvnapokra a budapesti Vörösmarty térre.

    Az idei könyvhéten a számos könyvújdonság mellett sok színes program várta az érdeklődőket. A kapcsolódó rendezvények közül a látogatók nagy része a könyvhéttel párhuzamosan zajló Margó irodalmi fesztivál és a szombati nyitott könyvek éjszakája miatt látogatott el a belvárosi eseményre – számolt be tapasztalatairól a helyszínen jelen lévő kiadók többsége az MTI-nek.
    A Vörösmarty téren és a környező utcákban délután is nagy volt a tolongás, és a tér estére sem ürült ki.
    A legtöbb látogató kérdésre válaszolva elmondta, hogy a program évről évre egyre színvonalasabb és a kapcsolódó események választéka nagyon jól kiegészíti a széles kínálatot. Többen említették, hogy a kedvezményes vásárlási lehetőség is vonzó, valamint az, hogy szinte minden könyvet meg lehet találni a kiadók magas részvétele miatt.
    Szombaton dedikált mások mellett Jankovics Marcell a Helikon standjánál, Böjte Csaba, Gerő András, de a helyszínen beszélgetett olvasóival Philip Zimbardo pszichológus is, aki az 1971-ben végzett híres Zimbardo-féle börtönkísérleteket vezette.
    Több mint 100 méteres sor kígyózott az ifjúsági horrorregényeiről ismert Darren Shane ír származású íróhoz, aki nem csak aláírta könyveit, de szívesen beszélgetett a hozzá érkező fiatalokkal.
    A könyvek éjszakája programjait a téren a Kaláka Együttes koncertjét követően a színpadon a Budapest bámészko könyvbemutató koncertje követte Kováts Kriszta, a Kvintett és Nádasdy Ádám közreműködésével. Az esti utcabálhoz a Harmónia Táncegyüttes szolgáltatja a zenét.
    A Magvető pavilonjánál közös polaroidképeket készíthetnek az este során az olvasók kedvenc szerzőikkel, mások mellett Bodor Johanna, Erdős Virág, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Kun Árpád, Tóth Krisztina és Závada Pál áll a kamera elé, az elkészült fotót a szerzők dedikálják.
    A csütörtökön kezdődött és hétfőig tartó fesztiválra 335 újdonság jelent meg 83 hazai, illetve 11 határon túli kiadó jóvoltából.

Forrás:MTI