Még két nap a cél- 11 nap a Dakaron

A mai etap minden elemében a rali-világbajnokság gyorsasági szakaszait idézte: gyors, de nem akadálytalan pályák, fákkal és lelkes nézők óriási tömegével szegélyezett földutak. A Termas de Rio Hondoban felállított táborba igyekvő versenyzők kulcsszava ma a koncentráció volt. Stéphane Peterhansel, akire még két gyorsasági szakasz vár, közeledik az első tízhez: összetettben jelenleg a 11. helyen áll. Csapattársa, Cyril Despres is javított helyezésén: a 24-dik legjobb időt futotta a napi gyorsasági szakaszon. Összesítettben jelenleg a 35. helyen szerepel.

 

Tegnap vihar zúdult a saltai táborra, ma viszont egész nap száraz és nagyon meleg idő volt. Stéphane a rajttól kezdve stabil teljesítményt nyújtott, így – ma hetedjére – az első tíz közé került. Az autó továbbfejlesztése miatt rendkívül fontos ez a PEUGEOT 2008 DKR számára, mely turbódízel motorjával és kétkerékmeghajtásával valódi különlegességnek számít a Dakaron.

A csapat másik pilótája, Cyril Despres két hellyel lépett előre a mai etap során, annak ellenére, hogy kénytelen folyamatosan az autó igényeihez igazítani vezetési stílusát. A két pilóta élvezte a kanyargós hegyi utakat, melyek nemcsak feladatot, de élményt is jelentettek a versenyzők számára.

Holnap a csapat dél, egészen pontosan Rosario felé veszik az irányt. A rali leghosszabb, egészen pontosan 1024 km-es etapja vár majd rájuk, melyet a verseny utolsó, sűrítettebb gyorsasági szakasza követ szombaton.

Holnap: 12. gyorsasági szakasz (Termas de Rio Hondo-Rosario), január 16., péntek, 7h19. 1024 km, ebből 298 mért szakasz.

 

INTERJÚK

 

Stéphane Peterhansel (n°302): „A cél továbbra is az, hogy megérkezzünk Buenos Airesbe. Nem teszünk kockára mindent azért, hogy megnyerjünk egy-egy szakaszt, annál is inkább, mivel tegnaptól kezdve egészen a célig a gyorsasági szakaszok nem igazán kedveznek a két kerékmeghajtású autóknak. A rajt előtt nem voltunk benne biztosak, hogy a második napon célba érünk-e majd, most pedig itt vagyunk, egészen közel a célhoz. Úgyhogy örülök. Az autó megbízható, én néhány hibát elkövettem, de ez a játék része a Dakaron. Mindenekelőtt pedig nagy örömömre szolgál egy ilyen fantasztikus csapattal dolgozni, s bár az eredmény nem túlságosan ragyogó, mégis több a pozitívum, mint a negatívum. Sokat tanultunk, és biztos vagyok benne, hogy az autó nagyon versenyképes lesz a jövőben.

Cyril Despres (n°322): „Nagyon szép és jó volt a mai gyorsasági szakasz, tipikus rali, de nem tereprali pályákkal. Sok tapasztalattal gazdagodtam. Az útvonal nagyrészt kanyargós szakaszokból állt, melyeken nagyon kellemes volt vezetni. Nem tudtam többet beleadni ma, de nagyon élveztem.”

 

 

 

 

 

 Bruno Famin, a Peugeot Sport igazgatója: „Ma sem volt probléma az autóval. Ezt a gyorsasági szakaszt azonban nem igazán a mi autónknak találták ki. Éppen ezért döbbenetes teljesítmény a pilótáink részéről, hogy a legjobbakhoz hasonló ritmusban haladtak. Most már nincs más cél, mint hogy az autóink gond nélkül célba érjenek Buenos Airesben.”

A 11. speciális szakasz eredményei:

1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Qatar Rally Team 1ó 53p 10mp

2. Orlando Terranova (ARG)/Bernardo Graue (ARG) Mini +00:00:27

3. Giniel de Villiers (RSA)/Dirk von Zitzewitz (DEU) Toyota All Speed +00:00:39

4. Benediktas Vanagas (LT)/Andrei Rudnitski (LT) Toyota +00:00:40

5. Vladimir Vasilyev (RUS)/Konstantin Zhiltsov (RUS) +00:01:16

7. Stéphane Peterhansel (FRA)/J-P Cottret (FRA) Team Peugeot-Total +00:02:16

24. Cyril Despres (FRA)/Gilles Picard (FRA) Team Peugeot-Total +00:07:09

A 11. speciális szakasz utáni összesített eredmények:

 

1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Qatar Rally Team 37ó 12p 47mp

2. Giniel de Villiers (RSA)/Dirk von Zitzewitz (DEU) Toyota All Speed +00:29:01

3. Krzysztof Holowczyc (POL)/Xavier Panseri (FRA) Mini  +01:28:49

4. Erik van Loon (NLD)/Wouter Roesegar (NLD) Mini +02:54:09

5. Christian Lavieille (FRA)/Pascal Maimon (FRA) Toyota +03:04:21

6. Vladimir Vasilyev (RUS)/Konstantin Zhiltsov (RUS) +03:13:26

7. Bernhard Ten Brinke (NLD)/Tom Colsoul (BEL) Toyota +03:41:40

8. Carlos Sousa (PRT)/Paulo Fiuza (PRT) Mitsubishi +03:44:20

9. Aidyn Rakhimbayev (KAZ)/Anton Nikolaev (RUS) Mini +04:03:09

10. Ronan Chabot (FRA)/Gilles Pillot (FRA) SMG +04:26:29

11. Stéphane Peterhansel (FRA)/J-P Cottret (FRA) Team Peugeot-Total +05:16:21

35. Cyril Despres (FRA)/Gilles Picard (FRA) Team Peugeot-Total +15:23:22