Meg kell ismételni a második fordulót az alkotmánybíróság döntése szerint

Meg kell ismételni az elnökválasztás második fordulóját Ausztriában az alkotmánybíróság pénteken ismertetett döntése szerint, az osztrák politikusok szerint az osztrák jogállam kiállta a próbát.

    A testület ítéletéből kiderül, hogy a bírák helybenhagyták az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott. A voksolást az egész országban újra meg kell rendezni.
    A döntés indoklása szerint az alkotmánybíróság által megállapított szabálytalanságok befolyásolhatták a választás végeredményét, azt pedig a bíróságnak nem szükségszerű megállapítania, hogy történt-e szándékos visszaélés.
    Gerhart Holzinger alkotmánybírósági elnök ismertetése szerint a húsz megvizsgált körzetből 14-ben vétettek a választási törvény ellen, ugyanis jellemzően az illetékes személy jelenléte nélkül bontották fel a szavazólapokat tartalmazó borítékokat. A bejelentés szerint nagyjából 78 ezer szavazólap esetében állapítottak meg olyan szabálytalanságot, amely “lehetőséget nyújthatott a visszaélésre”.
    Az alkotmánybíróság elnöke arról is beszélt, hogy igen nagy kihívást jelentett a beadvány elbírálása, hiszen az osztrák választások eddigi történetében példa nélküli eljárásról van. A korábbi években ugyanis csupán olyan fordult elő, hogy regionálisan kellett megismételni a választást, most viszont országosan kell.
    A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer hivatali ideje egy hét múlva lejár. Mivel az új államfőt ekkor nem tudják beiktatni hivatalába, Doris Bures parlamenti elnök és két helyettese, Karlheinz Kopf és Norbert Hofer veszik át az elnöki teendők intézését.
    Fischer szerint az osztrák demokrácia kiállta a próbát. Az államfő elismerően beszélt az alkotmánybíróság munkájáról, ugyanis szerinte a testület mögött rendkívül nehéz napok és hetek állnak. Az államfő nem látja annak veszélyét, hogy megingott volna a választási rendszerbe vetett bizalom.
    Christian Kern osztrák kancellár szerint az alkotmánybíróság döntése bizonyítja a jogállam működését. Közleményében kiemelte: a döntés nem választási csalásról szól, hanem arról, hogy a formai követelmények nem teljesültek. Úgy vélte: tudomásul kell venni az alkotmánybíróság döntését, egyúttal megköszönte a bírák “gyors, objektív és átlátható munkáját”. Reményei szerint a két jelölt rövid és érzelmektől mentes választási kampányt fog folytatni.
    Heinz-Christian Strache, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke szerint alkotmánybíróság döntése alapja lehet annak, hogy megreformálják a választási előírásokat, és megváltoztassák a levélszavazatok rendszerét.
    A pártelnök pénteki bécsi sajtótájékoztatóján kijelentette: az alkotmánybíróság ítélete a jogállamiság és a demokrácia győzelme. Strache úgy vélte, hogy az osztrákok jogállamiságba vetett hite megszilárdult, és kiemelte a bíróság “nyilvános és átlátható eljárási módját”. Herbert Kickl a párt főtitkára szerint az FPÖ bebizonyította, hogy az alkotmány és a jogállamiság védelmezője.
    A zöldpárti támogatással induló, a májusi szavazáson végül győzedelmeskedő Alexander Van der Bellen tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntését, és nem osztja azt a véleményt, hogy Norbert Hofer számára a pénteken ismertetett alkotmánybírósági döntés előnyt jelent majd.
    Van der Bellen újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy akár az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépése (Brexit) és Ausztria uniós tagsága is kampánytéma lehet.
    Reinhold Mitterlehner alkancellár az alkotmánybírósági döntést követően elmondta: bebizonyosodott, hogy a jogállam működik, azonban a szabályok alkalmazásának újraértelmezésére van szükség. Kijelentette: nem szabad hagyni, hogy az előírásokat hanyag vagy hibás módon használják. Mitterlehner arról is beszélt, hogy az új választás időpontjának mielőbbi kiírására van szükség.
    Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter meglátása szerint az osztrák külügyminiszterrel egyetértésben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelőit hívná azon körzetekbe, ahol szabálytalanságot észleltek.
    A belügyminiszter arról is beszélt, hogy az alkotmánybíróság emberi mulasztás és jelentős hibák miatt hagyta jóvá az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó beadványt. Hasonló történések elkerülése érdekében a miniszter a választási bizottságok tagjai számára új elektronikus rendszer bevezetését szorgalmazza és ehhez kötelező képzést társítana.
    A belügyminiszter szerint a választás megismétlése 10 millió euróba fog kerülni. Sobotka egyúttal arról biztosította a településeket, hogy a többletkiadásokat nem egyedül kell állniuk.
    Az államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.
    A megismételt második forduló dátumát még nem tűzték ki, erről a kormány és a parlament illetékes bizottsága fog dönteni. A sajtótalálgatások szerint várhatóan ősszel, szeptember végén-október elején lesz a voksolás.

Forrás:MTI