Még egy koncertet ad a Borago

Tíz esztendővel ezelőtt alakult a Borago zenekar, s bár évek óta nem aktív, a kerek évforduló alkalmából egy koncert erejéig összeállnak. A népzenét játszó különleges trió november 28-án lép fel a Fonó Budai Zeneházban.

 

A Borago 2004. nyarán alakult, városi népzenét játszó trió. Muzsikájukat a magyar népdalok ihlették, de a dalok 21. századi, városi ízzel, egyedi hangon szólalnak meg, ötvözve a népzenét a jazz, a popzene és a klasszikus zene jegyeivel. A hangszerek összeállítása különleges, a basszust – a Ferenczi György és a Rackajam-ből is ismert – Bizják Gábor vadászkürtön szolgáltatja, Hornai Anita énekesnő játszik fuvolán, furulyán, altfurulyán, dorombon, percussion hangszereken. Warnusz Zsuzsa – aki a Boragoval egy időben az Emil.RuleZ! tagja lett, jelenleg a Budapest Voices művészeti vezetője – a zongorázás mellett énekel is. Mi több, a trió mindhárom tagja énekel, így aztán nem ritka, hogy háromszólamú vokális részek dúsítják a hangzást, de vannak tisztán a cappella népdalfeldolgozások is.   A zenekar 2007. nyaráig volt aktív, ebben az időszakban rendszeresen koncerteztek országszerte, az összes fontos fesztiválon és etno zenét kínáló pódiumon felléptek.

Nagy megtiszteltetés volt számukra, amikor a Szabadkai Magyar Népszínház Társulatával dolgozhattak együtt. Csáth Géza: Emma című novellájából készült előadását rendezte Fekete Péter, akinek az ötlete az volt, hogy a Borago zenekar Lajkó Félixszel kiegészülve készítsen zenét a színdarabhoz. Az előadás több díjat is nyert.

Az együttes 2006-ban egy lemezt is kiadott Borago címmel.

– A Borago idén 10 éve, hogy megszületett, ennek kapcsán jött az ötlet, hogy jó volna erre emlékezni, és ez alkalomból egy igazán jó hangulatú koncerttel lezárni egy korszakot és hálás szívvel elbúcsúzni a közönségünktől – mondta Hornai Anita énekesnő. – A Fonó Budai Zeneház hazai pálya a számukra, többször koncerteztek itt, mindig nagy sikerrel.

A koncertre a www.fono.hu oldalon lehet elővételes jegyet vásárolni 2000 forintért. A fellépés napján 2500 forintba kerül a belépő.