Medveczky nyert, Vajdát kizárták 5000 méteren, áll a verseny

A kajakos Medveczky Erika győzött, a kenus Vajda Attilát pedig második helye után kizárták 5000 méteren a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

    A verseny jelenleg vihar miatt áll. A programból már csak az utolsó szám, a férfi kajak egyesek leghosszabb távú döntője van hátra, amelynek Pauman Dániel is részvevője.
Elsőként Medveczky szállt vízre, és remekül versenyezve végzett az élen. Előbb a hat-, majd a háromfős élboly tagjaként haladt – ez utóbbiban még a fehérorosz Marina Litvincsuk és a korábban magyar, jelenleg már bolgár Faldum Bereniké volt ott -, és egészen a hajráig tartotta pozícióját. A célegyenesbe ő fordult elsőként, és mivel riválisainak már nem volt ereje újítani, a célba is ő ért be először.
“Nagyon tartottam ettől a versenytől, mert ezen a távon idén próbálkoztam először” – mondta a parton az MTI-nek a 26 éves versenyző, aki Sarudi Alízzal párban ezüstérmes lett 1000 méteren.
“Csipes Tamarától kaptam tanácsokat, hogy kire figyeljek, ki hogyan versenyez, ez nagyon hasznos volt. Bár nagyon fárasztó futam volt, a végére még tartalékoltam egy kis erőt, hátha szükség lesz rá, de szerencsére a többiek nem jöttek, így győzni tudtam” – tette hozzá.
A kenusoknál az eleredő esőben Vajda Attila már 2000 méter után ellépett a mezőnytől az ezer méteren éppen előtte első német Sebastian Brendel társaságában, és egészen az utolsó méterekig ő vezetett. A célegyenesben azonban egy lekörözött versenyző mellett kellett elhaladniuk, ez megzavarta Vajdát, Brendel pedig elhúzott mellette, és ezúttal is övé lett az arany.
“Szerencsétlenül jött ki ez a helyzet, én kiestem a ritmusból, kormányoznom kellett, Brendelnek pedig éppen jó volt az a víz, amin haladt, így simán el tudott húzni. Nem sokon múlott, hogy meg tudjam tartani az előnyömet. Két ezüstérmet szereztem, máskor örülnék neki, de most bosszant” – értékelte a versenyt a 31 esztendős olimpiai és világbajnok Vajda Attila, akit azonban később kizártak, mert a versenybíróság megítélése szerint kihagyott egy bóját. A magyar vezetők óvást nyújtottak be a döntés ellen.

Eredmények:
5000 m:
——–
férfi C-1:
1. Sebastian Brendel (Németország) 21:48.82 2. Eduard Semetilo (Ukrajna) 22:47.68 3. Pavel Petrov (Oroszország) 22:53.95
Vajda Attilát kizárták.

női K-1:
1. Medveczky Erika 21:59.99, 2. Marina Litvincsuk (Fehéroroszország) 22:06.44 3. Faldum Bereniké (Bulgária) 22:08.01

Forrás:MTI