Másfél milliárdból fejlesztik Marcali csatornahálózatát és szennyvíztelepét

A Somogy megyei Marcali csatornahálózatát és szennyvíztisztító telepét 1,474 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból fejlesztik, a beruházásnak 19 hónap alatt kell megvalósulnia – derült ki a projekt szerdai alapkőletételről MTI-hez eljuttatott önkormányzati sajtóközleményből.

    A projekt keretében Marcaliban, valamint a városhoz tartozó, de önálló településrészként működő Horvátkúton  valósulnak meg fejlesztések. A beruházás eredményeképpen növekszik a város szennyvíztelepének tisztító hatásfoka. Megépülnek az új technológiához szükséges műtárgyak, egyebek közt biológiai medence, települési folyékony hulladékfogó, iszapsűrűsítő, szagtalanító berendezés, valamint zárt iszaptározó csarnok.
    A telepen tisztított szennyvíz először a Marcali víztározóba, majd a Balatonba folyik tovább, ezért több biztonsági megoldás is szavatolja majd, hogy a tisztított víz minősége minden körülmények között a megszabott szigorú határértékeken belül maradjon.
    A projekt elsődleges célja a Balaton vízminőség védelme mellett, hogy a térségben lévő települések szennyvizeinek hosszú távra megoldja az ártalommentes elhelyezését, megelőzve a talajvíz szennyezést, és a sérülékeny ivóvízbázisok veszélyeztetését.
    Az új szennyvízhálózat fejlesztésének köszönhetően várhatóan mintegy 200 újabb háztartás kapcsolódik a rendszerre. forrás:MTI