Marozsán Fodo dunyhájába esett

Tíz év után jelentkezett Marozsán Erika új albummal, amelynek a zeneszerzője Födő Sándor, művésznevén Fodó. A Nem dobban a szív lemezbemutató koncertje után egy korábbi interjúnkból idézte mosolyogva saját magát a kiváló énekes-színésznő: „Felszabadító érzés, amikor az ember tehetségekkel van körülvéve. Ilyenkor úgy érzem magam, mintha egy hatalmas dunyhába esnék, ahol biztosan nem üthetem meg magam.”

 Födő Sándor

Nos, Marozsán Erika remekül választott, amikor Fodót kérte meg arra, hogy az új dalainak a zeneszerzője legyen. Fodó, ahogy ő fogalmaz, apja révén már korán szippanthatott a jóból, hiszen számtalan zenésszel látta együtt muzsikálni őt a Nagy Generáció híres tagjai közül. Már óvodás korában mindenből, ami csak a keze ügyébe került és hangot adott ki, előbb–utóbb valamilyen dalt igyekezett összehozni. Először természetesen zenészként tudott szinte észrevétlenül befurakodni a zene világába ifjabb Födő Sándor, aztán gyerekkori álma is megvalósult: dalokat írhatott azoknak a néniknek és bácsiknak, akikre mindig fölnézett, és akiktől a szakma fogásait sikerült az idők során ellesnie.

Fiatal kora ellenére ma már több díjjal kitüntetett zeneszerző, zenész, hangszerelő, hangmérnök, zenei producer. Lassan húsz éve kihagyhatatlan Halász Judit koncertjeiből, albumaiból, közreműködőként pedig hallhattuk többek között Zorán, Bródy, Presser, Charlie, az LGT, Ágens, Gerendás Péter, Marozsán Erika, Juhász Gábor, Oláh Tzumo Árpád, Fábián Juli, Zséda, Bíró Eszter és Falusi Mariann, valamint Herczku Ágnes & Nikola Parov bulijain, de már több film zenéjét is Fodó szerezte. Bíró Eszterrel közösen készített Állati Zenés ABC című lemezük az év gyermek albuma lett 2014-ben és Fonogram díjat kapott.

Marozsán Erika 2017.03.03. Fotó: Horváth Pétere Gyula

Marozsán lemezéről szólva Fodó megjegyezte, kicsit félt, mert először fordult elő, hogy a felkért költők, Szabó T. Anna, Borda Réka, Novák Péter, Fodor Sándor, Lackfi János, Varga Lívius, Kardos-Horváth János és Jónás Tamás az ő zenéjére írtak szöveget, és nem fordítva, a szokásos módon történt a dolog. Marozsán személyisége, karaktere, hangja, színészi kvalitásai már az első számnál meggyőzték arról, hogy nem akármilyen lemez fog születni az együttműködésük során. Fodóhoz közel áll Marozsán koncertjeinek a színházi előadásokhoz hasonló hangulata. A legújabb produkció, amiben Fodó szerepel, nem véletlenül Agota Kristof Az analfabéta című önéletrajzi regényének színpadi változata Falusi Mariann előadásában a Rózsavölgyi Szalonban. Fodó zenéjével.

 Fotó: Horváth Péter Gyula

Horváth Gábor Miklós