Marco Rubio vezeti átmenetileg az amerikai szenátus hírszerzési bizottságát

Marco Rubio floridai republikánus politikus vezeti átmeneti ideig az amerikai szenátus hírszerzési bizottságát – jelentette be hétfőn délután Mitch McConnell, a szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője.  

    A floridai politikus Richard Burr észak-karolinai szenátor helyett vette át a bizottság irányítását. Burr szenátor a múlt héten mondott le posztjáról – átmeneti időre – mert a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot folytat ellene. Azzal gyanúsítják, hogy politikusként a járványra vonatkozó bennfentes információk birtokában, azokkal visszaélve jelentős értékű tőzsdei részvényeket adott el.
    Marco Rubio kubai gyökerű politikus, aki eddigi szenátusi karrierje során elsősorban külpolitikával foglalkozott, és jelenleg is a szenátus külügyi bizottságának tagja. Úgynevezett keményvonalas törvényhozóként tartják számon őt, aki Kubát, Venezuelát, Kínát és Oroszországot érintő kérdésekben mindig határozott – és az adott országok gyakorlatát elítélő – álláspontokat fogalmazott meg. A 2016-os amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozás kongresszusi vizsgálatakor együtt dolgozott a demokrata párti törvényhozókkal is.
    Bár 2016-ban ő is indult a republikánusok elnökjelöltségéért, de később felzárkózott Donald Trump mögé, és a kongresszusban Trump egyik híveként ismert. Ugyanakkor együttműködő a demokrata párti törvényhozókkal is. Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának vezető demokrata párti politikusa hétfőn közleményben méltatta őt, azt írva, hogy Rubio mindig nagyszerű partner volt hírszerzési és nemzetbiztonsági ügyekben.         A megbízatás bejelentésekor Mitch McConnell azt hangsúlyozta, hogy Rubio kiválasztása magától értetődő volt, s a kongresszusnak éppen ilyen politikusra van szüksége, aki a hírszerzési ügyekből kizárja a pártos elfogultságokat és a politikai befolyásolást.
    A szenátus hírszerzési bizottságának elnökeként Rubio első feladata az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) élére jelölt John Ratcliffe, texasi képviselő keddi, zárt ajtók mögötti meghallgatásának levezetése lesz.

Forrás:MTI