Marad a Raiffeisen Bank

Jelentősen, 34%-ka| csökkentette veszteségeit 2013-ban a Raiffeisen Bank, amely továbbra is a magyar bankszektor egyik meghatározó, univerzális szereplője marad. A magyarországi Raiffeisen eladása lekerült a napirendről. A pénzintézet jövőbeni stratégiája az elsődleges ügyfélkapcsolatokra, valamint a versenyképes, magas szolgáltatási szint nyújtására koncentrál.

Az előző évhez képest 34%-ka| csökkent a Raiffeisen Bank Zrt. vesztesége 2013-ban, 31 ,2 milliárd forintra – mondta Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója mai, budapesti sajtótájékoztatóján. A működési bevételek a tavalyi szinten maradtak, míg a bank működési költségei 53 milliárd forintot tettek ki 2013-ban. Céltartalék-képzésre a Raiffeisennél tavaly közel 42 milliárd forintot fordítottak. A nem teljesítő hitelek aránya 30% alatti szinten stabilizálódott, és egyre kevesebb kölcsönszerződés kerül ebbe a kategóriába.

 A közelmúlt üzleti eredményeit értékelve Kementzey Ferenc, a Raiffeisen Bank vállalati vezérigazgató-helyettese kiemelte: a vállalati területen jelentős növekedést értek el, a sikeres akvizícióknak köszönhetően több százzal nőtt a bank corporate szegmensbe tartozó partnereinek száma. A növekedés jelentős részben a nemzetközi vállalatok körében valósult meg. A KKV üzleti terület az elmúlt két év legintenzívebb növekedését mutatta, kb. 30%-Kál nőtt a kis- és középvállalati ügyfelek számlanyitása, míg 2012-höz képest 54%-ka| több hitelt folyósítottak a szektor számára.

 A bank private banking üzletága, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen közel 300 milliárd forintos kezelt vagyonnal a második legnagyobb piaci szereplő. A prémium lakossági szegmensben szignifikáns növekedést követően a bank több mint 20 000 ügyféllel és 250 milliárd forint kezelt vagyonnal rendelkezik. A lakossági számlavezetés területén 5,3%-ra nőtt a Raiffeisen piaci részesedése, míg az értékesített befektetési termékek volumene 36%-ka| emelkedett. Az azonnali kedvezményeket, valamint pénzvisszatérítést biztosító OneCard Hitelkártya bevezetése után a kártyás tranzakciók száma SOO/o-kal bővült.

A bank megőrizte 11%-os piaci részesedését a corporate piacon, emellett 2013-ban az Eximbank legnagyobb kereskedelmi banki partnere volt. A Flaiffeisen azon kevés piaci szereplők egyike, akik aktívan jelen vannak a projektfinanszírozás területén is. A pénzintézet hagyományosan elkötelezett az agrárgazdaság területén is, folyamatosan növelte hitelállományát és piaci részesedését az ágazatban.


A növekedési hitelprogrammal kapcsolatban Kementzey elmondta: azzal számolnak, hogy a program második szakaszában meghirdetett 2000 milliárd Ft-os keretösszeg több mint 50%-át felszívja a magyar gazdaság még úgy is, hogy az NHP 2. szakasza az új hiteleket preferálja és csak limitált mértékben (az új szakaszban folyósított hitelek 10%-ának erejéig) engedi majd a hitelkiváltást.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*