Már szombaton hajnalban megrongálták a hanuka-gyertyatartót

Már szombaton hajnalban megrongálták a hanuka-gyertyatartót. Nem bírtuk ki 8 napig. Sőt, két napig sem. Eddig az MTI-hez mindösszesen két párt küldött közleményt, melyben elítélik, felemelik szavukat a rongálás ellen.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szombaton közleményben ítélte el pártja nevében a Nyugati téri hanuka-gyertyatartó megrongálását. Közleményében barbár cselekménynek nevezte a rongálást és együttérzését fejezte ki “megbántott zsidó honfitársainak”. Úgy fogalmazott: szégyenteljesnek tartja Magyarországra nézve a bármilyen kisebbség elleni gyűlöletkeltést, azt, hogy egyesek nem tartják tiszteletben mások szokásait, ősi hagyományait.     Hangsúlyozta: egy nemzet összetartó ereje egymás tiszteletén és a mások iránti tolerancián múlik, ezért mindenkinek kötelessége kiállni és szolidaritást vállalni értük. Az MSZP várja a nyomozó hatóságok azonnali intézkedését és a büntetőjogi felelősség megállapítását.     Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) korábban azt közölte, hogy ismeretlenek megrongálták szombat hajnalban a budapesti Nyugati téren a hanuka alkalmából felállított gyertyatartót, s azt megelőzően, szerdán a Deák téri gyertyatartót. A rendőrség rongálás gyanúja miatt indított eljárást.

Az Együtt-PM társelnöke szerint a Nyugati téri és a Deák téri hanuka-gyertyatartók megrongálása szégyen.     Juhász Péter szombati Facebook-bejegyzésében azt írta: akik a hanukai menórát megrongálták, nemcsak a zsidóság ünnepét gyalázták meg, hanem a keresztény-zsidó kultúrát, Magyarország minden tisztességes polgárát besározták.     Úgy fogalmazott: sosem fogják megengedni, hogy Magyarországon “bárkit hite, hovatartozása, világnézete miatt ilyen és ehhez hasonló sértés, megalázás, bántódás érjen”.     Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) korábban azt közölte, hogy ismeretlenek megrongálták szombat hajnalban a budapesti Nyugati téren a hanuka alkalmából felállított gyertyatartót, s azt megelőzően, szerdán a Deák téri gyertyatartót. A rendőrség rongálás gyanúja miatt indított eljárást.

Radnóti Zoltán neológ rabbi és kislánya, Mirjam nézik a hanukiákban égő gyertyákat a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, hanuka első estéjén 2013. november 27-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Radnóti Zoltán neológ rabbi és kislánya, Mirjam nézik a hanukiákban égő gyertyákat a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, hanuka első estéjén 2013. november 27-én.
MTI Fotó: Kallos Bea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*