Már lehet pályázni a BETLEHEMI JÁSZOL-kiállításon való részvételre!

PALYAZATI FELHÍVÁS a 26. BETLEHEMI JÁSZOL-kiállításon való részvételre

2019. november végétől 2020. január 10-éig ezúttal is két helyszínen: Budapesten a Duna Palotában és Veszprémben a SZALÉZIÁNUM Érseki és Turisztikai Központban lesz látható a Betlehemi Jászol-kiállítás anyaga.

A kiállításon való részvételre A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) – az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával, a Ciszterci Egyházközösséggel és a SZALÉZIÁNUM-mal együttműködve – tárgyalkotók számára hirdet nyílt pályázatot, amelyre hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek egyaránt jelentkezhetnek. Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült legfeljebb 3 alkotással lehet, amelyek „Betlehemet” jelenítenek meg, a jelenet szereplőit ábrázolják; a Betlehemezés népszokásait örökítik meg; vagy az „Adventi- Karácsonyi Ünnepkörhöz” kapcsolódnak (pl. kézműves karácsonyfadíszek, ünnepi terítékek, „Szent Családot” ábrázoló medálok, gyermekeknek készített karácsonyi ajándéktárgyak, stb.) A bibliai értelemben jelentéshordozó, a mának szóló betlehemi üzenetet megfogalmazó olyan alkotásokat is várunk, amelyek készítésénél az alkotó- vagy alkotóközösség a „ma emberének’ szóló „Karácsonyi Titkot” megjeleníti az érdeklődő közönség előtt.

A SZALÉZIÁNUM-ban megrendezett kiállításra kizárólag a Bibliai betlehemi üzenetet megfogalmazó és azt hirdető alkotásokat várunk, amelyek között olyanok is lehetnek, amelyek korábban a budapesti Betlehemi jászol-kiállításokon már szerepeltek (de a veszprémin nem).

Pályázati határidők és feltételek

Regisztrációs határidő: 2019.november 13.

Az erre szolgáló internetes felület elérhető honlapunkon (www.amka.hu) a pályázat menüpontban.

Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és nevezési díj befizetésére): 2019.november 16.

  • Nevezési lap megküldése 

A honlapunkról letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailben: Word-formátumban az amka@amka.hu címre kérjük megküldeni. Amennyiben az elektronikus formában nem megoldható, postán (IPOSZ, AMKA, Gál Anna, 1087 Budapest, Luther u. 4-6. címre) vagy személyesen kérjük a lapot a nevezési határidőig eljuttatni.

Nem szerkeszthető pdf-ben vagy képformátumban (.jpg, .bmp, stb.) küldött nevezési lapot nem tudunk elfogadni!

  • Nevezési díj befizetése 

A nevezési díj befizetése a pályázaton való részvétel feltétele, tehát függetlenül a pályamunka elbírálásának eredményétől, ezért akkor sem jár vissza, ha a zsűri döntése alapján az alkotás nem kerül kiállításra.

Nevezési díj:

  • egyéni jelentkezőknek: 4.500 Ft 
  • az AMKA támogatóinak, ipartestületi és BKIK-tagoknak: 3.500 Ft 
  • alkotóközösségeknek (közös pályamunkák esetében): 6.000 Ft 

Az alkotások beadásának időpontjai: 2019.november 19. (kedd) és 20. (szerda) 10-16 óráig.

A beadás helyszíne: Duna Palota, 1051 Budapest, Zrínyi u. 5. (FIGYELEM! Duna Palota elé gépkocsival reggel 10:00 óráig lehet behajtani) A pályázatra beadott alkotások válogatása:

Az alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végzi, amely egyúttal javaslatot is készít a legjobb pályamunkák díjazására. A bírálóbizottság döntése ellen nem lehet fellebbezni. A kiállításra bekerülő alkotók/alkotóközösségek nevét közzétesszük a www.amka.hu weboldalon.

Elismerés, díjazás:

A kiállításra bekerülő alkotók a december 16-áre (hétfőre) tervezett budapesti hivatalos ünnepélyes megnyitón elismerő oklevelet kapnak, a bírálóbizottság által kiemelt alkotások készítői pedig az oklevélen kívül különböző díjakat vehetnek át.

Alkotások visszaadása a budapesti kiállítás helyszínén történik: 2018. január 11-én (szombaton) és 12-én (vasárnap) 10 -16 óráig.

A kiállítás anyagát az előző évekhez hasonlóan idén is színes fotóalbumban örökítjük meg, amit a hivatalos ünnepélyes megnyitóra szeretnénk megjelentetni! A különleges karácsonyi ajándéknak is számító Betlehemi képeskönyvben minden kiállító 1 -1 alkotásának 1 tárgyfotója szerepelni fog.

A tájékoztatás az AMKA honlapjára (www.amka.hu) és a Facebook oldalára folyamatosan feltöltésre fognak kerülni, ill. Gál Annától kaphatóak (tel: 06-20/570-7085, e-mail: amka@amka.hu)