Már lehet nevezni a 2016-os gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra!

Fotó: Juhász Melinda Készült 2014.04.28-án a Lázár Lovasparkban

Fotó: Juhász Melinda
Készült 2014.04.28-án a Lázár Lovasparkban

2016. május 18-22. között immár második alkalommal kerül megrendezésre a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál. A 2016-os év kiemelt témája „A Víz, a vizes élőhelyek védelme”! A Fesztivál szervezői 2016-ra két filmszemlét hirdetnek meg, a Nemzetközi Filmszemlét és a Kárpát-medencei Filmszemlét. A Fesztiválon 9 szekció díj és 5 kiemelt díj (Fesztivál fődíj, a legjobb „Víz, vizes élőhely védelmi” filmalkotás díja, Rockenbauer-emlékdíj, Kárpát-medencei külhoni magyar alkotó díja, Legjobb fiatal alkotó díja) kerül átadásra. A Fesztivál szervezőinek célja, hogy a Filmszemlék által minél több, a természet, természetvédelem, környezetvédelem és tudomány területén tevékenykedő tehetséges alkotót bemutassanak és inspiráljanak. A Fesztivál fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

2015-ben 42 országból 424 film és több ezer látogató érkezett Gödöllőre! A szervezők 2016-ban 5 napon keresztül ingyenes vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és sokszínű környezet- és természetvédelmi programokkal, előadásokkal és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.
A nevezés elindult!
Részletek:
Két filmszemlére nevezhetnek az alkotók.
I. Nemzetközi Filmszemle kategóriái:
a. Természetfilmek (természeti értékeinket, tájainkat és a változásukat bemutató filmek)
b. Természetvédelmi és környezetvédelemi dokumentumfilmek (a biológiai sokféleséget, a klímaváltozás hatásait, az embert, aki megóvja, és aki együtt él a természettel bemutató alkotások)
i. televíziós produkciók/független filmek
ii. rövidfilmek, internetes videók, független kisfilmek
c. Tudomány és természet (ismeretterjesztő dokumentumfilmek, a tudomány szerepe a természeti értékek megóvásában, az ember alkalmazkodásában, természet adta lehetőségek, ötletek a tudósok számára)
d. Útifilmek és expedíciós filmek (a kaland, amit látni kell, mert nem öncélú, “ismerd meg a világod” dokumentumfilmek)
e. Rajzfilmek (animációs filmek természetvédelem – környezetvédelem – ökológiai lábnyom témakörben)
f. Vadászat, halászat-horgászat (egy külön zsűri által bírált szekció, a vadász és halász ember tevékenysége, a természet és az ember kapcsolata)

II. Kárpát-medencei Filmszemle, mely a Kárpát-medence természeti illetve kulturális értékeit bemutató alkotások szemléje
a. természeti értékeink (természetfilm, a Kárpát-medence egy különleges klimatikus és geológiai helye Európának, amely rengeteg kincset, értéket rejt)
b. vidéki élet, hagyományok (a Kárpát-medencei népek hagyományai, örökségei fontos részét képezik az itt élők kulturális örökségének)
A nevezéssel kapcsolatban bővebb információ a Fesztivál hivatalos weboldalán, a www.godollofilmfest.com oldalon található! A nevezés 2016. február 29-én zárul!