Manfred Weber: a kilépéspártiak győzelme jelentős károkat okoz mindkét félnek

Sajnáljuk, ugyanakkor tiszteletben tartjuk a brit szavazók döntését, amely mindazonáltal jelentős károkat fog okozni a briteknek és az uniónak is – hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának vezetője péntek reggel, miután egyértelművé vált, hogy a kilépés támogatói kerültek többségbe a Nagy-Britannia EU-tagságáról kiírt népszavazáson.

    “A kiválási tárgyalásokat két éven belül le kell zárni, Nagy-Britanniának nem lehet része különleges bánásmódban. A távozás távozást jelent” – emelte ki Twitter-üzenetében a német politikus.
    “Jobb és okosabb Európát szeretnénk” – közölte Manfred Weber, aki szerint kulcsfontosságú feladat lesz, hogy közelebb hozzák a lakossághoz az Európai Uniót és felvegyék a küzdelmet a nacionalizmus és a populizmus ellen.
    Mint írta, ez a referendum nem Európáról, hanem Nagy-Britanniáról szólt, más tagállamokban határozott többségben vannak az európai projekt támogatói. “Az erős Európa életbiztosítás a tagországok mindegyike számára” – fogalmazott.
    Weber később újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Nagy-Britanniának az uniós állam- és kormányfők jövő keddi csúcstalálkozóján hivatalosan tájékoztatást kellene adnia kilépési szándékáról. Az uniós előírások szerint a távozni szándékozó országnak két éve van arra, hogy tárgyaljon a kilépés feltételeiről, ez a határidő azonban csak akkortól számít, amikor hivatalosan is bejelentette távozási szándékát.
    Sajnálatát fejezte ki a népszavazás eredménye miatt Gianni Pittella, az EP szociáldemokrata frakciójának vezetője is, mondván, hogy a “rémálom-forgatókönyv” vált valóra. Az olasz politikus történelmi hibának nevezte a történteket, amelyekért szerinte David Cameron brit miniszterelnök a felelős. Pittella mindemellett leszögezte, itt az ideje, hogy az uniópárti erők új lendületet adjanak az integrációs folyamatnak.
    Ugyancsak péntek reggel Beatrix von Storch, az euroszkeptikus Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája frakció képviselője lemondásra szólította fel Martin Schulzot, az Európai Parlament és Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét.
    “Június 23-a történelmi nap. Megkérdezték az embereket, és ők döntöttek. Az Európai Unió kudarcot vallott politikai unióként. Junckernek és Schulznak választ kell adnia, le kell mondaniuk” – írta közleményében a képviselő.
    Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője néhány nappal ezelőtt újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, Jean-Claude Juncker akkor sem fog lemondani, ha a britek végül a kilépés mellett döntenek.
    Syed Kamall, az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű frakció képviselője kifejtette, hibás döntés lenne, ha az Európai Unió úgy akarná megakadályozni a brit példa terjedését, hogy megbünteti Nagy-Britanniát. “Remélem higgadt és értelmes válasz születik, amely figyelembe veszi annak a szükségességét, hogy Nagy-Britannia és Európa többi része továbbra is együttműködjön a kölcsönös érdekek mentén” – mondta. “Kelletlen lakótársak helyett barátságos szomszédokká kell válnunk” – tette hozzá.
    Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő közölte, “a drámai eredmény ismeretében most már bátran leszögezhetjük: Cameron részéről ez a kezdeményezés egy felelőtlen, szűk látókörű, saját hatalmon maradását nemzete jövője elé helyező, öncélú kalandorság volt, amelynek nyomán végeredményben csorbul a brit kormány tekintélye Európában és csökken nemzetközi mozgástere is”.
    Hozzátette, “ha a Brexit-drámától mégis valami pozitív európai hatást remélhetünk, az legfeljebb az lehet, hogy Cameron politikai bűne a jövőben több józanságra intheti Orbán Viktort vagy bármely olyan vezetőt, aki hasonlóképpen hajlamos lenne saját hatalmi szempontjait nemzete érdekei elé helyezve Európa-ellenes, nacionalista kalandokba taszítani országát”.
    Péntek reggeli közleményében Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő a “különutas, populista megoldások” veszélyeire hívta fel a figyelmet. Mint írta, a “félelmekre és a nacionalista gőgre épített hazárdőr politika sokakat megtévesztett Nagy-Britanniában, amelynek súlyos következményei lesznek”. Leszögezte, “Európai közösségünk a mai nappal válaszúthoz érkezett, a mag-országok hamarosan az unió érdemi átalakítására tesznek majd javaslatot (…) Magyarországnak pedig velük kell maradnia”.
    Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke nyilatkozatában kijelentette: a brit nép döntésének tudomásulvétele mellett az Európai Néppárt továbbra is teljes mértékben elkötelezett az európai jövő és a további integrációs folyamatok mellett.
    “Meg fogjuk védeni az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jogait és határozottan ellenzünk a szabad mozgás korlátozására tett  minden kísérletet” – mondta.
    Európának most gondolkodási időre van szüksége. “Jobb és okosabb Európára van szükségünk” – mondta, hozzátéve, válaszokat kell találni korunk olyan kihívásaira, mint a biztonság és a migráció. “Egy erős Európa életbiztosítás minden tagállam számára – jelentette ki az elnök.
    A hivatalos adatok szerint a brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Forrás:MTI