Mancs a moziban

Ősszel már kilenc éve lesz, hogy a Miskolci Spider Mentőcsoport híres keresőkutyája, Mancs végzetes tüdőgyulladást kapott. Emléke azonban mind a mai napig élénken él a világ több táján, hiszen számos katasztrófa sújtotta területről Mancs segítségével mentettek ki gyerekeket, akik ennek a félelmet nem ismerő, rendkívüli képességekkel megáldott németjuhásznak köszönhetik életüket.

Mancs halálát követő év tavaszán Pejó Róbert rendező már komolyan nekikezdett egy film előkészítésének, amely a világhírű kutya életéről szólt volna, de a dolgok az idők folyamán másképp alakultak. Mára csak a címe maradt meg: Mancs. A tavaly forgatott filmben szereplő kutyák nem Mancs hiteles történetét „játsszák el” a színészek segítségével, hanem egy csodálatos kutyáról és egy csodálatos emberről mutatnak meg olyan pillanatokat, amelyekért az állatokat szerető nézők imádnak moziba menni. A keretjáték, hogy egy tragikus titkát őrző édesanya meséli el kislányának egy bátor mentőkutya életét, s hogy a mesekönyv lapjai hol a kislány, hol a kutya szemszögéből megrajzolt animációs filmmé alakulnak át, nagyszerű ötlet. Hogy az ötlet minden korosztály számára élvezhető képi világgá alakult, az Banovits Tamás díszlettervező és Igor Lazin rajzfilmrendező munkáját dicséri. Láttunk már játékfilmet, amelyben kisebb-nagyobb szerepet kapott az animáció, de a Mancs esetében meghatározó jelentőségű ezeknek az animációs jeleneteknek és a rajzolt díszleteknek a szerepeltetése a filmben.

Trill Zsolt méltó párja a címszereplő(k)nek (Alex és Ropi). Szacsvay Lászlóról eddig is köztudott volt, hogy nincs az a kutya, amelyikért oda ne adná fele királyságát, Keresztes Tamás és Holecskó Orsolya szimpatikusan igyekezett felnőni a feladathoz. Jó nevű színészek, köztük Szarvas József, Pásztor Erzsi és Nyári Oszkár estek áldozatául a kutyusoknak: nincs néző, aki ne az ő „alakításaikat” várná elsősorban. Halász Árpád, a Gödöllői Kutyasport Központ kiképzője beírta magát a magyar filmtörténetbe.

Horváth Gábor Miklós