Makszim Riszanov koncertje a Nemzeti Filharmonikusokkal

Makszim Riszanov brácsaművésszel közösen lépnek fel a Hamar Zsolt karmester vezényelte Nemzeti Filharmonikus március 14-én a Zeneakadémián, ahol Liszt, Bartók és Kodály műveket adnak elő – közölte a zenekar az MTI-vel.

    A Londonban otthonra lelt Makszim Riszanov nemzedékének egyik legjobbja, Nagy-Britanniában több, fiatalok számára alapított rangos díjat kapott a 2000-es évek végén, és neves karmesterekkel, zenekarokkal, kamarapartnerekkel lépett már fel eddig is, valamint jegyez lelkes kritikákkal fogadott felvételeket, köztük egy Grammy-jelölt albumot is.
    A hangversenyen felcsendülő Öt magyar népdalt a Budapesti Filharmóniai Társaság fennállásának nyolcvanadik évfordulójára emelte ki Bartók a Húsz magyar népdal sorozatból, és ültette át zenekarra. Hallható lesz Bartók Béla Brácsaversenye is, amelyet élete vége felé, a híres brácsavirtuóz, William Primrose felkérésére kezdett megírni, de már nem tudta befejezni.
    Kodály Zoltán halálának ötvenedik évfordulójához kapcsolódva a szerző emblematikus Páva-variációi is felcsendülnek a koncerten. Ady Endre 1907-ben, a Vér és arany című kötetében jelentette meg Felszállott a páva című versét, amely egy népdal döbbenetes erejű, forradalmi továbbgondolásaként született meg. Ekkor azonban még a népdalnak csak a szövege volt hozzáférhető.
    A később feltárt eredeti dallamban a kutatás a régi magyar népdal iskolapéldáját találta meg, tökéletes kvintváltó szerkezettel, szabályos pentaton dallamvonallal és parlando rubato előadásmóddal. Korántsem volt tehát véletlen, hogy Kodály választása a sok ezer magyar népdal közül éppen erre a darabra esett, amikor nagyszabású zenekari mű írására kapott megrendelést Willem Mengelbergtől és az amszterdami Concertgebouw zenekartól.
    A hangversenyen 20. századi magyar zene “ősatyja”, Liszt Ferenc is képviselteti magát, sodró lendületű Mazeppa című remekművel, amelyet Victor Hugo költeménye nyomán komponált, és amely a híres 17. századi kozák szabadságarcosnak, Ivan Sztyepanovics Mazépának állít emléket. A mű a szerző a leginkább illusztratív jellegű zenekari műve, egy fékevesztett, vad pusztai lovaglás megjelenítése.

Forrás:MTI
    Az est karmestere Hamar Zsolt, akit 1997 őszén Kocsis Zoltán zeneigazgató javaslatára az akkor még Magyar Állami Hangversenyzenekar nevet viselő Nemzeti Filharmonikusok első állandó karmesterévé nevezték ki. 2000-től 2009-ig a pécsi Pannon Filharmonikusok főzeneigazgatója. Ezzel párhuzamosan 2001-től az Állami Operaház karmestereként is dolgozott.
    2007-ben igen sikeresen debütált a zürichi Operaházban, ahol ezt követően számos előadást premiert és felújítást vezényelt állandó karmestereként. A 2012/2013-as szezontól kezdve a wiesbadeni Hessischen Staatstheaters főzeneigazgatója. Mindezek mellett 2009 óta vendég professzor a Liszt Ferenc zeneművészeti Akadémia karmester szakán. 2003-ban Liszt Ferenc díjjal tüntették ki, majd 2006-ban elnyerte a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét.
    A koncerten Hajnóczy Júlia szoprán, valamint Horváth István tenor is közreműködik.