Május 10-ig lehet érdeklődni az Operaház Ybl 200 makettpályázatáról

Május 10-ig küldhetnek kérdéseket a Magyar Állami Operaházhoz mindazok, akik az Ybl Miklós születésének bicentenáriuma alkalmából az intézmény által meghirdetett makettpályázaton indulni kívánnak – közölte a dalszínház az MTI-vel kedden.

    A kiírás szerint az építész egyik leghíresebb művét, az Operaházat kell megalkotni. A pályázat célja, hogy lehetőséget teremtsen a makettkészítés iránt érdeklődő középiskolás korosztály, a szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói, valamint a makettkészítéssel hobbi szinten foglalkozók számára, hogy megmutathassák és összemérhessék tudásukat – írja közleményében az Operaház.
    Az öttagú bírálóbizottság és a kiíró a makett kidolgozottságára helyezi a hangsúlyt, figyelembe véve annak részletességét, pontosságát, ötletességét, különlegességét és egyediségét, valamint az anyaghasználatot.
    A bírálóbizottság tagjai Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, Borsa Miklós, az intézmény egykori, és Reményi Katalin, a dalszínház jelenlegi műszaki igazgatója, valamint Molnár Csaba Ybl-díjas építész, a BME Rajz- és Formaismereti Tanszékének oktatója és Szűcs Tibor, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium igazgatója.
    A teljes pályázati dokumentáció letölthető a www.opera.hu/yblmakett weboldalról. A kiíró felhívja a figyelmet, hogy a pályázók május 10-ig küldhetik be kérdéseiket, a válaszadási határidő május 17. A pályaműveket augusztus 28-ig várják, a díjátadás pedig szeptember 27-én, az Operaház megnyitásának 130. évfordulóján lesz; a díjazott darabokból ekkor kiállítás is nyílik.

Forrás:MTI