Majd megszokod?- Kultúra és társadalom a Hadik Irodalmi Szalonban

Majd megszokod? Kultúra és társadalom a Hadik Irodalmi Szalonban 2015. január 21. - 19.00

Majd megszokod?
Kultúra és társadalom a Hadik Irodalmi Szalonban
2015. január 21. – 19.00

Az ötödik évadába lépett Hadik Irodalmi Szalon egy igazi különlegességgel kezdi az évet: ezúttal a kortárs irodalmi, zenei és filmes élet kiválóságait hívja vendégül a Hadik Kávéházba. A január 21-i est a hazai művészeti élet szókimondó, véleményformáló egyéniségeivel, továbbá zenével, szóval és képpel többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon a kultúra és a művészet feladata az, hogy utat mutasson. Ki merünk-e állni a véleményünkért? Megerősít-e bennünket, ha mindezt képben, zenében, írott szövegben kimondják azok, akiket tisztelünk? Milyen szerepe, súlya, felelőssége van az írott és a megénekelt szónak? Mennyi szabadság és erő van a filmben és a zenében? Vajon ugyanazt a témát, társadalmi problémát mennyire nehezebb/könnyebb zenében /szóban/képben elmondani?

A Hadik Irodalmi Szalon január 21-i estjének vendégei:

FABRICIUS GÁBOR designer, író, rövidfilmrendező készített több rövidfilmet (Bianka, Felnőttek), videoklipet, reklámfilmet, filmzenét. Legutóbbi, Sintér című rövidfilmje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon önálló kategóriában debütált. 2009-ben Puha Neon Fejlövés címmel könyvet írt, azóta is több szövegen dolgozik. “A világ megértése, azaz az írás áll hozzám a legközelebb. Addig kerestem a formát, hogy miként tarthatok tükröt a világnak, amíg ki nem kötöttem az írásnál. Komplex feladat az írás. Kell hozzá vizualitás is annak ellenére, hogy verbális műfajként tartják számon. Számomra az írás a társadalomkritika, az fikció és a festői forma egyvelege. Szeretem, amikor filmet néz az olvasó, miközben olvas.”

SIMON MÁRTON hazánk egyik legnépszerűbb fiatal költője 1984-ben született Budapesten. Versei több folyóiratban jelentek meg, majd 2010-ben napvilágot látott Dalok a magasföldszintről, majd 2013-ban a Polaroidok című kötete. Évek óta rendszeres fellépője a verses esteknek, 2012-ben az I. Országos Slam Poetry Bajnokságon második helyezést ért el. “Én például a verseimbe nem engedek be semmiféle politikumot, mert úgy gondolom, hogy a vers számomra ennek nem terepe. Másrészt viszont a közéleti kérdések nyilván fontosak, ezért jött kapóra a slam poetry is. Amit a verseimbe biztosan nem írnék soha bele, azt ott elmondhatom.”

A BËLGA zenekar számára 2002-ben megjelent Majd megszokod című albumuk, ezen belül is a nacionalista nézeteket kifigurázó Nemzeti hip-hop című számuk hozta meg az átütő ismeretséget. Az évek során számtalan nagysikerű lemezt adtak ki: Jön a Gólem!, Bokorpuszta, Zsolti a béka, Zigilemez. A Bëlga zenekar több mint másfél évtizede Magyarország legnépszerűbb társadalmi, illetve közéleti tükre. Rajongók két generációjának felnevelése után is állítják: “Nekünk nincsenek bevett dolgaink vagy egységes mércénk. Folyamatosan kísérletezünk, sohasem csinálunk kétszer ugyanolyan dolgot, pont ezért nem tudunk nagyon megbánni dolgokat. Azért igyekszünk mindenkinek kedveskedni: amikor néhányan azt mondták elpoposodtunk, nem vagyunk elég agresszívak, megkapták az Egy-Két-Hát, amibe beleírtunk az összes általunk ismert káromkodást és szitokszót, aztán ráraktunk egy cetlit, hogy ez bizony nektek szól.”