Mai Mesék – Összetett témákról fiataloknak- a Kerekasztal Társulás színházi nevelési konferenciája

“Nem akarok olyan népmesét vagy tündérmesét, ami úgy magyarázza meg az életet, hogy leegyszerűsíti. A fiatalok nem vennék komolyan.”

(Edward Bond)

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ április 30. és május 2. között Mai mesék – Összetett témákról fiataloknak címmel színházi nevelési konferenciát szervez a Marczibányi Téri Művelődési Központban.  

Számtalan színházi nevelési kísérlet zajlik ma Magyarországon. Valamennyien ismerjük a közhelyet, miszerint a gyerek nem hülye, csak fiatal. Ám sok esetben mégsem eszerint bánunk velük. Rengeteg példát tudunk sorolni, amikor lebutított történetekkel, álkérdésekkel bombázzuk a fiatalokat színházi előadásokon és színházi nevelési foglalkozásokon egyaránt.

A Mai mesék konferencia résztvevői, főként a gyerekekkel és színházzal foglalkozó szakemberek, a téma- és történetválasztás nehézségeivel, annak elméleti és gyakorlati módszereivel szembesülhetnek. Szeretnénk, ha a résztvevők felismerhetnék a tabuk, az elhallgatások, a hazugságok visszahúzó erejét, és példák során fedezhetnék fel a bonyolult, összetett problémák vizsgálatának lehetőségeit különböző korosztályokkal.

A konferenciára egyaránt meghívást kaptak a színházi nevelési szakma legkiválóbb szakemberei, és a közelmúltban bemutatott legizgalmasabb színházi előadások, színházi nevelési programok. A Kerekasztal  2014. április 30-án mutatja be Edward Bond A széttört tál című drámáját a 10-13 éves korosztálynak. A magyarországi ősbemutatót a Bond- előadások állandó, és egyben legszakavatottabb rendezője, Chris Cooper állítja színpadra. Az előadás egy igencsak aktuális témával foglalkozik: azt vizsgálja, hogy a gazdasági válság, a szegénység, az életkörülmények romlása milyen hatással van a családokra. A konferencia során a darab írója és rendezője is a vendégünk lesz.

A háromnapos rendezvény folyamán rajtuk kívül előadást tart Cziboly Ádám, pszichológus, színházi nevelési szakember, a Színház- és Filmművészeti Egyetem menedzserigazgatója, aki a DICE kutatás projektvezetőjeként szerzett tapasztalatairól fog beszámolni. Minden idők eddigi legnagyobb színházi nevelési kutatása 12 országban 111 programnál csaknem 4500 fiatal bevonásával vizsgálta a tanítási színház és dráma hatását a kulcskompetenciákra.

Dr Kádár Annamária mesepszichológus Szükséges szörnyűségek címmel a mese hatalmáról fog előadást tartani, és arról, hogy a különböző történetek milyen nevelő, kognitív hatással lehetnek a fiatalok pszichéjére. Nahalka Istvánt, a mai magyar konstruktivista pedagógia legnagyobb szaktekintélye az általa képviselt tudományos irányzat alapvetéseibe és legújabb eredményeibe fogja beavatni a közönséget.

A konferencia során az Örkény Színház ifjúsági programjának keretében működő Kaptár csoportja bemutatja Edward Bond Gyerekek című darabját. Ezen túl sor kerül Kárpáti Péter rendezésében a FÜGE, a Gólem Színház és a Titkos Társulat készülő A negyedik kapu című előadásának munkabemutatójára. A nyílt próba során a művészek egy sajátos mesélési technikába avatják be a konferencia résztvevőit. A Káva Kulturális Műhely bemutatja Az emlékezés drámái –  Szobor  című középiskolásoknak szóló előadását, amit az 2008-2009-ben elkövetett romák elleni magyarországi gyilkosságsorozat ihletett.

A bemutató után a konferencia vendége lesz az előadás írója-dramaturgja, Sebők Bori, Takács Gábor, a Káva szakmai vezetője és a színházi nevelési társulat állandó író-dramaturg munkatársa, Róbert Júlia. Végül Kaposi László, a Kerekasztal alapítójának legújabb rendezése, a Varjak című előadás is bemutatásra kerül, amit állami gondozásból, nevelőotthonokból megszökő, majd visszakerülő fiatalok közreműködésével hozott létre.

***

További információk a konferenciáról: http://maimesek.com/

Regisztráció a rendezvényre: http://maimesek.com/regisztracio/

További információk a Kerekasztal Színházi Nevelési Központról: http://kerekasztalszinhaz.hu/