Magyarországra látogat Gary Chapman

Bár a teljes magyarországi könyvpiac legnagyobb forgalmú ágazata, az ismeretterjesztő művek eladása csökkenést mutat, a Harmat Kiadó kapcsolati témájú könyveinek eladott példányszáma az elmúlt évben 13%-kal növekedett. Ezen belül is a párkapcsolati témájú kötetek eladása igen jelentősen, 30%-kal emelkedett. A komoly keresletnövekedés mögött a kiadó vezetője szerint elsősorban az állhat, hogy a kapcsolatkezelés mintáját adó családok e téren meggyengültek; egyre inkább kívülről kell ezt a tudást elsajátítanunk. A Harmat Kiadói Alapítvány meghívására 2017 márciusában Magyarországra érkezik Gary Chapman, a világhírű párkapcsolati szakértő, az Öt szeretetnyelv-sorozat szerzője, aki a tervek szerint több városban is előadást tart. Az alkalomra mobil applikációt is terveznek, hogy a digitális nemzedék számára is elérhetővé váljon a szeretetnyelvek megismerése, a személyes kapcsolati kultúra fejlesztése.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által közzétett adatok szerint a hazai szabadforgalmú könyvpiac összesített forgalma 2015-ben az előző évhez képest 3,24%-os növekedést ért el, a könyvpiac legjobban teljesítő ágazata, az ismeretterjesztő művek kategóriája viszont – amelynek piaci részesedése előző évben meghaladta a 30%-ot – 2015-re másfél százalékos csökkentést könyvelhetett el. A Harmat Kiadó legfrissebb adatai szerint a globálisan csökkenő tendenciával szemben a kiadó kapcsolati témájú könyveinek eladott példányszáma 13%-kal nőtt; ezen belül is a pszichológiai, önismereti témájú könyvek forgalma 15 %-kal, a párkapcsolati témájú kötetek eladása pedig igen jelentősen, 30%-kal emelkedett.

Az úgynevezett önsegítő könyvek eladását tekintve a Harmat Kiadó portfóliójának legerősebb szerzője dr. Gary Chapman, a ma világviszonylatban az egyik legrangosabb párkapcsolati szakértő, a „szeretetnyelvek” pszichológiai fogalom és könyvsorozat megalkotója lett, akinek Az öt szeretetnyelv című könyvét eddig ötven nyelvre fordították le, és több mint 10 millió példányban adták el világszerte. Magyarországon 15 éve jelent meg az első Chapman-könyv a Harmat Kiadó gondozásában; mára a folyamatosan a New York Times Best Sellers-lista élén álló szerző ezidáig közel 40 kötetét adták ki magyarul, amelyek több százezer példányban keltek el hazánkban is, és amelyek a napokban megnyíló 23. Nemzetközi Könyvfesztiválon is markánsan megjelennek majd.

Amilyen mértékben a digitális eszközök egyre nagyobb befolyást gyakorolnak az életünkre, kommunikációs szokásainkra, olyan mértékben silányulnak el a személyes emberi kapcsolatok. És a tendenciát látva a helyzet exponenciálisan romlik – nyilatkozta dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. Mint fogalmazott, a kapcsolatkezelés elsajátítása óriási szerepet kapott az utóbbi években, hiszen amelynek legjobb közege a család lenne, az sok esetben maga is súlyos kapcsolati válsággal küzd, segítségre szorul. „A szeretetnyelvek minél szélesebb körű megismertetése társadalmi szinten érezhető hatást eredményezhetne, hiszen mindnyájunk elemi érdeke, hogy a kapcsolataink gyógyuljanak, legyen az munkahelyi-, családi- vagy társasági kapcsolat – tette hozzá most 25 éves fennállását ünneplő kiadó vezetője.

Ezt segítendő, egy több éves előkészítő munka eredményeképpen a Harmat meghívására 2017 márciusában hazánkba látogat Gary Chapman, akivel Budapesten kívül Pécsre, Debrecenbe és Szegedre is terveznek előadásokat, illetve továbbképzés jellegű szemináriumokat.

A kiadó a neves szakember magyarországi látogatására olyan mobil applikáció fejlesztését is tervezi, amely a szeretetnyelvek elsajátítása, a kommunikáció javítása révén kifejezetten a hagyományos formában keveset olvasó digitális nemzedéket kívánja elérni, akik különösen veszélyeztetettek a valódi személyes kapcsolataikban való fejlődés terén.