Magyarország továbbra is biztonságos utazási célpont

Az utóbbi időszakban a Nyugat-Európába tartó, de az uniós jogszabályok betartatása miatt Budapesten ragadt migránsokkal összefüggésben riasztó felvételek járták be a világsajtót. Az uniós jogszabályoknak érvényt szerző magyar rendőrség jól meghatározott keretek között tartja az uniós határt a törvényszegő módon, vízum és úti okmányok nélkül átlépő migráns tömeget. Magyarországon mind a személyi, mind a vagyonbiztonság továbbra is ugyan olyan magas szintű, mint az utóbbi években bármikor, tehát a turisták számára éppolyan biztonságos ország vagyunk, mint egy éve.

Az egész Európára nézve beláthatatlan kihatású menekültprobléma hirtelen megnövekedése a magyar közvéleményt éppúgy felzaklatta, mint a nemzetközit. A migránsok jelenléte Budapestnek csak néhány jól körülhatárolható területére – elsősorban a Keleti és Déli pályaudvarok közvetlen környezetére – koncentrálódott. A turisták mozgását a kijelölt tranzitzónák tehát nem zavarják, hiszen távol esnek a hagyományos turistaútvonalaktól, így a látványosságok megközelítésében nem okoznak problémát. A migránsok jelenléte a városlakók mindennapi életére sincsen olyan drámai kihatással, mint azt a külföldi média szalagcímei vagy képsorai időnként sugallják.

A magyar hagyományainak megfelelően változatlanul vendégszerető nép, amely barátsággal, empátiával és segítőkészséggel fordul a hozzánk látogató turisták felé.

Nemzetgazdasági Minisztérium