Magyarország megint az utolsó között

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke,EP-képviselő  Fotó: Juhász Melinda

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke,EP-képviselő
Fotó: Juhász Melinda

Az Európai Parlament ma nagy többséggel – benne a DK képviselőinek igenlő szavazatával – támogatta, hogy Litvánia 2015. január 1-jével beléphessen az Euróövezetbe.

A jelek szerint tehát a litvánok is tudják, hogy az euró biztonságot jelent a pénzügyekben. Biztonságot az árfolyamkockázat ellen, biztonságot az árfolyam-ingadozás keltette inflációval szemben, biztonságot az olyan pénzügyi műveletek során, mint a devizahitelek fölvétele volt. Az olyan erős, stabil gazdaságok, mint a brit vagy a svéd, megengedhetik maguknak, hogy lemondjanak az euró nyújtotta biztonságról, a magyar sajnos nem.

A tíz éve csatlakozott közép-európai tagországok közül immár Szlovénia, Szlovákia és mindhárom balti ország tagja az eurózónának, Lengyelország pedig a küszöbén áll. Magyarország viszont még hosszú ideig nélkülözni kénytelen az euró áldásait, mert az orbáni politika nem mondhat le a forint folyamatos gyengítéséről és ezzel a magyar munka folyamatos leértékeléséről. Orbán Európa segédmunkásaivá teszi a magyar dolgozókat – az ország évről-évre szegényedik, aki pedig teheti, menekül innen. Ez az orbáni gazdaságpolitika csődje.

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti választásra kiadott 16 pontos programjának kulcseleme az euró mielőbbi bevezetése. A párt idehaza és külföldön is mindent elkövet azért, hogy a magyar polgárok a lehető leghamarabb élvezhessék a közös valuta előnyeit- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében  Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke.