Magyar Úszás Napja – Vizsgálódnak a kormányhivatal szakemberei

 Az olimpiai bajnok Risztov Éva (b) és Olasz Anna a nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának eredményhirdetésén Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napján 2014. június 21-én. MTI Fotó: Kovács Anikó

Az olimpiai bajnok Risztov Éva (b) és Olasz Anna a nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának eredményhirdetésén Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napján 2014. június 21-én. MTI Fotó: Kovács Anikó

A Veszprém Megyei Kormányhivatal (VEMKH) hétfő délutáni közlése szerint a VEMKH több szervezete is vizsgálódik a hétvégi balatonfüredi Magyar Úszás Napjához köthető fertőzéses megbetegedések miatt, az eredményről későbbre ígértek tájékoztatást.

    A VEMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének szakemberei vízmintát vettek a verseny helyszínén, a VEMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai pedig az érintett vendéglátóhelyeken folytattak ellenőrzést hétfőn Balatonfüreden a fertőzésekről szóló bejelentéseket követően – áll a Veszprém Megyei Kormányhivatal közleményében.
    A vizsgálatokra azután került sor, hogy hétfőn számos jelzés érkezett arról, hogy szombaton, a Magyar Úszás Napján többen fertőzést kaptak a Balatonban úszók közül. Az olimpiai bajnok Risztov Éva, valamint a férfi győztes Gyurta Gergely is megbetegedett a versenyt követően. Risztov Évát heveny gyomor-bélhuruttal a debreceni Kenézy kórházban ápolják.     Jelenleg a mintavétel elemzése folyik, a vizsgálati eredményről a későbbiekben ígért tájékoztatást a Veszprém Megyei Kormányhivatal – olvasható a közleményben.
    Bóka István balatonfüredi polgármester a nap folyamán közölte: a Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi osztálya jelenleg vizsgálja az ügyet, és 24-48 órán belül ígért eredményt. A polgármester hozzátette, más balatoni strandról eddig nem érkezett fertőzésről szóló bejelentés, így helyi jelenségről van szó.

Forrás:MTI