Magyar partnerrel erősít az európai nagyágyú, az AKKA Technologies

A repülőgép- és űriparban is élen járó, vezető európai technológiai cégeket egyesítő összeurópai EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) stratégiai partnere, a kontinens első számú mérnökcége, az AKKA Technologies (AKKA) hamarosan magyar mérnöki tudással erősíti versenyképességét – erről állapodtak meg a héten a legnagyobb magyar tulajdonú mérnökiroda, az evopro csoport és az AKKA vezetői. Hazánk számára kiemelten fontos, hogy a nagyon fejlett technológiai tudást igénylő programokhoz csatlakozva gyarapítsa a versenyképes tudástőkét. A magyar szakemberek elsősorban vasúti- és járműipari fejlesztésekben vesznek részt.

Bodnar_Balazs

Bodnár Balázs

Hamarosan magyar fejlesztések is segíthetik az egyik legmagasabb európai technológiai színvonalat képviselő, közel 250 milliárd forintnak megfelelő éves árbevételű, 1984-ben alapított lyon-i székhelyű, világszerte több mint 10 000 mérnököt foglalkoztató AKKA-t. A gyorsan növekvő tőzsdén is jegyzett vállalat tevékenysége kiterjed az informatikára, szoftverek fejlesztésére, az energiaszektorra, telekommunikációra valamint az autóipar és az űrtechnológia területeire is. A cég jelentőségét és tevékenységét alapvetően meghatározza, hogy a repülőgép- és űriparban élen járó EADS kiemelt beszállítója.

A legnagyobb magyar tulajdonú mérnökvállalkozás, a több mint ezer magasan képzett mérnököt foglalkoztató evopro cégcsoport elsősorban az ipari automatizálás, mérnöki tervezés, gépgyártás, hajtástechnika, tesztautomatizálás és informatika területén van jelen világszerte: a Dubai repülőtér csomagszállító rendszerének megtervezésétől és kivitelezésétől a magfúziós reaktorok diagnosztikai rendszerének létrehozásában való részvételig számos területen aktív, az utóbbi időben például egy új felépítésű buszcsalád létrehozásával is foglalkozik. Ezek a teljesítmények hívták fel az AKKA figyelmét a magyar evopro-ra.

„Nem csupán a vállalatcsoportunk, de Magyarország számára is nagy jelentőségű megállapodás, hiszen olyan magas szintű technológia közelében mozognak magyar mérnökök, amely az egész ország versenyképességére kihathat. Ha jól használjuk fel a lehetőséget, mérnökgenerációk juthatnak versenyképes technológiai tudáshoz”. – fogalmazott Bodnár Balázs, az evopro Informatikai és Automatizálási Kft. ügyvezetője, majd hozzátette: az AKKA az ADS stratégiai partnereként az Airbus valamennyi projektjének, valamint Európa saját műholdas navigációs rendszerének, a Galileo-nak is részese, és az úgynevezett ERTMS (European Railway Traffic Management System – Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszer) kialakításában is szerepet kapott.

Az evopro a megállapodással bekerült a nemzetközi járműipar csúcstechnológiáit előállító nemzetközi vérkeringésbe. Az AKKA az első időszakban az autóiparban és vasúti járművek fejlesztésében számít a magyar mérnökök innovatív javaslataira és megoldásaira, de már folynak a tárgyalások a már elkezdett együttműködés lehetséges bővítéséről.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*