Magyar Nemzet – Tarlós: az ellenzéki előválasztás hitelesen nem ellenőrizhető

Az ellenzéki előválasztás nem a választás törvényes szabályai szerint történik, a tényleges részvételi aránytól kezdve a válaszadók hovatartozásán, válaszainak komolyságán át a szavazatok számáig és megoszlásáig hitelesen semmi nem ellenőrizhető – hívja fel a figyelmet Tarlós István főpolgármester nyílt levelében, amelyet a keddi Magyar Nemzet közölt.

    A főpolgármester szerint az 1897 és az első világháború közti évek politikai stílusát idéző ellenzéki magatartás köszön vissza az utóbbi időben, obstrukciók, tumultuózus jelenetek közintézményekben, létező és virtuális ügyek összemosása, általánosítások, gyűlölködés, a tárgyilagosság mellőzése. Most éppen Budapest a tét. Az ellenzéknek ez presztízsügy. Szubsztanciája pedig az önkontroll nélküli hatalomvágy. Még ez sem tilos, csak az a baj, ha valakik elvakultságukban már nem ismernek határt, és a szakmai ismereteket, a realitást ezzel szemben túlzottan figyelmen kívül helyezik. Abban bízva, hogy az emberek úgyis alulinformáltak és feledékenyek – fogalmaz Tarlós István.
    A főpolgármester levelében felhívja a figyelmet arra, hogy az ellenzék egy része évek óta építget egy nem létező képet Tarlós István önállóságának hiányáról. Ezzel az állítólagos hiánnyal az a baj, hogy képtelen szamárság, és ezt épp a Fideszben tudják a legjobban. Én nem vagyok a Fidesz tagja, 30 éves politikai pályafutásom alatt soha nem volt “keresztapám”, és senkitől nem kaptam utasításokat. A Fidesz 30 éve támogat minden választáson, és jó néhány, a jövőt is érintő ügyben (például illegális bevándorlás, nemzetállamiság, európai – benne a magyar – keresztény értékek és kultúra, családmodell, családpolitika) komoly érték- és érdekazonosság van köztünk, de voltak és vannak vitáink – írta Tarlós István.
    Mint írja, abban sem statiszta volt, hogy 2019-ben is közvetlenül választhatják a főpolgármestert. Meg lehet barátkozni a gondolattal, hogy Kálmán Olga vagy Karácsony sokkal kevésbé önállóak Gyurcsány árnyékában. Nemrég bizonyosodott be, hogy Karácsonyra még saját zuglói testületében sem hallgatnak a szövetségesei.
    Tarlós István hangsúlyozza: “októberben rólam fognak szavazni, nem a miniszterelnök úrról. Engem kell legyőzniük.”
    Az ellenzéki előválasztásról Tarlós István úgy vélekedik, hogy az a “ceremónia” nem a választás törvényes szabályai szerint történik. A tényleges részvételi aránytól kezdve a válaszadók hovatartozásán, válaszainak komolyságán át a szavazatok számáig és megoszlásáig hitelesen semmi nem ellenőrizhető. Hiába is bizonygatják hevesen az ellenkezőjét. Hiszen jogi kockázat sincs, mivel az egész ügy közjogi értelemben nem is minősül választásnak, így a szabályszerűségnek nincs relevanciája. Magyarán ha bármilyen svindli vagy nagyotmondás egyáltalán kiderülne, annak sem lenne semmi jogi következménye.
    Tarlós István szerint a jelöltek mögötti pártok programjai nem illeszkednek egymáshoz, némelyik szervezet pedig (például a Párbeszéd) gyakorlatilag nem is létezik. Az előválasztás (népámítás) nem kevéssé szól az érintett pártok egymás közti térnyeréséről is 2022-re, és e tülekedés talán legnagyobb vesztesének az MSZP látszik, amelyet a baloldalt néhány éve szétziláló Gyurcsány Ferenc mára a megsemmisülés határára lökdösött. Röviden: ha az ellenzéknek lenne felépített, jól felkészült, beérett jelöltje, akiben erősen bízik, akkor logikus, hogy semmi szükség nem lenne előválasztásra – írta.
    A nyílt levélben a polgármester sorra veszi az ellenzéki polgármester-jelöltek ígéreteit, illetve a Budapesten 2010 óta elért eredményeket, és kiemeli: a képtelen ígérgetésekkel szemben Budapest ez évben megkapta az Európa legjobb úti célja díjat, a brüsszeli indoklás szerint az utóbbi 10 év teljesítménye alapján.
    “Fogalmam sincs, hogy ezekkel a jelöltekkel miről lehetne vitatkozni” – zárja levelét Tarlós István.

Forrás:MTI