Magyar képviselők szerint nincs megnyugtató válasz az adatgyűjtés határaira

Még mindig nincs megnyugtató válasz arra, hogy hol húzódnak az adatgyűjtés határai, nem állt teljesen helyre az Egyesült Államok és az európai szövetségesei között a Snowden-ügy kirobbanása nyomán megrendült bizalom, de ugyanakkor nincs alternatívája a párbeszédnek és a transzatlanti biztonsági együttműködésnek. A problémakörrel kapcsolatban a parlamentben alapvetően nemzeti egység alakult ki.

    Erről magyar parlamenti képviselők nyilatkoztak csütörtökön az MTI-nek, akik egy, a szövetséges államokat is érintő amerikai lehallgatási gyakorlatról szóló hírszerzési és biztonsági fórumon vettek részt. Ilyen tanácskozást immár harmadik alkalommal rendeztek a Snowden-ügy kirobbanása után, Washington és Bécs után ismét az amerikai fővárosban. A magyar honatyák üdvözölték a bizalom helyreállítására irányuló amerikai törekvést.
A fórumon 22 európai ország mintegy 100 parlamenti képviselője és más tisztségviselője folytatott eszmecserét amerikai kollégáival, a kormányzat képviselőivel és hírszerzési szakértőkkel. Magyar képviselők szerint az amerikai politikai elit a korábbiaknál jelentősebb szinten képviseltette magát.
Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke elmondta, hogy a magyar parlament összes frakcióval rendelkező politikai pártja képviseltette magát ezeken a tanácskozásokon.
A sokszor hiányolt nemzeti egység, ha vannak is hangsúlyeltolódások, ebben a kérdésben megvalósulni látszik. Egyértelmű, hogy az Egyesült Államoknak és valamennyi demokratikus országnak joga és kötelessége, hogy a terrorveszéllyel fellépjen, ugyanakkor ez nem járhat azzal, hogy az alapvető személyiségi jogok megsértése tömegessé váljon – mondta.
Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője elmondta: megkérdezte Devin Nunest, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnökét, hogy rendezni fogják-e azt az aszimmetrikus helyzetet, hogy a nem amerikai állampolgárságú megfigyeltek is jogorvoslati lehetőséghez juthassanak. A válasz szerint előkészületben van egy, jogsértés esetén a nem amerikai állampolgárok részére egyenlő elbánást biztosító törvénymódosítás.
Schiffer arról is érdeklődött Nunesnél, tekintettel az Egyesült Államok “meglehetősen kudarcos” közel-keleti és mediterrán háborús politikájára, Washingtonban nem érzik-e úgy, hogy Amerikának fokozott felelőssége van az európai migrációs válság kialakulásában. Az amerikai bizottsági elnök az LMP-s politikus szerint a felelősséget nem tagadta, viszont megpróbálta azt “szétteríteni” a szövetségesek között, ami Schiffer szerint nem méltányos eljárás.
Rámutatott, hogy szövetségesi viszonyban is vannak gazdasági érdekellentétek, és például a szabadkereskedelmi tárgyalások során az egyik fél információs fölényben lehet a másikkal szemben. A tavalyi magyarországi kitiltási botrányt övező “homályra” utalva úgy vélekedett, hogy az információs hatalom a partnerrel vagy ellenféllel szemben fontosabb lehet, mint a fegyverkezési előny.
Gyöngyösi Márton (Jobbik), a külügyi bizottság alelnöke beszámolója szerint az előadók rámutattak arra, hogy a világ konfliktusai aszimmetrikus jellegűek, ezért az adatok gyűjtése, az információ birtoklása hatalmi eszköz, amelyet valamilyen szinten minden állam gyakorol, és ebben a küzdelemben az nyer, aki hatékonyabban gyűjti az információkat. A Snowden-ügy egyértelművé tette, hogy ilyen adatgyűjtés gyakran még a szövetségesek között is zajlik, ami – mint az a felszólalásokból kiderült – bizalmi vákuumot szült a transzatlanti kapcsolatokban, és ezt két nap alatt nem sikerült eloszlatni.
Gyöngyösi Márton szerint az amerikai előadók beszédei rávilágítottak arra, hogy az Egyesült Államokban a biztonság abszolút prioritást élvez a személyes jogok előtt.
“Vannak törvények és vannak eljárások, amelyek keretében van jogorvoslat, és a személyi jogok védelmét többször deklarálták, de teljesen nyilvánvaló, hogy a nemzetbiztonság elsődleges helyen szerepel”.
Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s alelnöke szerint sok kérdés maradt talonban Európa és az Egyesült Államok közötti jogi-kulturális különbségek miatt, ám azt mindenkinek meg kell értenie, hogy a terrorizmus jelentette mai kihívások közepette  “az európai titkosszolgálatok az amerikaiak nélkül és fordítva gyakorlatilag eszköztelenek”.
“Mind az európai, mind az amerikai társszolgálatok viszonylatában harmonikus együttműködés nélkül Magyarország például vakon repülne a területen” – szögezte le.
A párbeszéd őszinteségével kapcsolatban egyebek között példaként hozta fel, hogy szakértői és republikánus részről elmondták, ameddig marad az Obama-kormány, az amerikai csapatok nem fognak bevonulni sehova.
Gulyás Gergely republikánus törvényhozókkal folytatott kétoldalú találkozóiról szólva elmondta, hogy a fő hangsúlyt a migráció kérdése kapta. Tárgyalópartnerei nyilvánvalóvá tették azt, hogy minden államnak joga van a határait megvédeni. Többen értetlenül fogadták, miként engedheti meg Európa azt a biztonsági kockázatot, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által uralt világból százezrek áramolhassanak be az európai nagyvárosokba. Mint mondta, a migrációnak ez a veszélye Magyarországon még nem kapott elegendő hangsúlyt.

Forrás:MTI