Magyar Himnusz Le Mans-ban: Major Benedek megnyerte a szezon utolsó futamát!

Magyar győzelemmel zárult idén a Kamion Európa-bajnokság. Major Benedek az idei szezonban négy futamot nyert, és második lett Smolenskben, így összesítésben a 10. helyen zárt a bajnokságban és a második helyen a Sponsor’s Challenge-ben. Kimagasló eredményeinek köszönhetően a FIA 2013-ban a Kamion Európa Bajnokság Év újoncának választotta!

A szombati két szabadedzés vizes körülmények között zajlott. Az idén először, a pályatanulás mellett, a vizes aszfalton való vezetést is meg kellett oldania Benedeknek. Az időmérőn már száradó félben lévő körülmények között telt, Beni könnyedén bejutott a Q2-be, ahol 9. lett. Az első futamban jól kapta el a rajtot, de a 2-es kanyarban keményen átlökték a szegélyköveken. A helyi menő, Janiec tolakodott be mellé, emiatt vesztett pár pozíciót, és a 11. helyen tudott tovább menni. Benedek a verseny feléig támadta az előtte haladókat, de előzni nem tudott, viszont legalább először életében száraz pályán tudott autózni Le Mans-ban. A következő verseny rajtja után a magyar pilóta elkezdett felzárkózni, de pár kör után a váltóban megadta magát az emelővilla, ami miatt nem vette be a fokozatokat, így ki kellett állnia a versenyből az ifjú pilótának.

A csapat vasárnap hajnal 4-re fejezte be a váltójavítást, azaz Benedek indulni tudott az időmérőn.

Az első futamban Benedek a 10. helyről rajtolt. Mikor felért a 8. helyre, a csapat szólt neki, hogy ne támadja ez előtte lévőt, inkább hozza be a versenykamiont ebben a pozícióban, mert az első rajthelyet ér a következő – szezonzáró – futamon.

A második futamban Beni fantasztikusan rajtolt. Már a második kanyarban bejött Janiec elé, aki elmérte a féktávot, az ennek következtében kialakuló hatalmas füstfelhőben pedig majdnem kiütötte a magyar pilótát a versenyből, azonban Beni szerencsére meg tudta fogni a kamiont. Bösiger a pályát levágva kikerülte őket, és átvette a vezetést, de sportszerűen rögtön visszaadta az első helyet fiatal honfitársunknak. Ám ennyi udvariasság után a rutinos svájci a teljes futamon, annak az utolsó kanyarjáig támadta a magyar versenyzőt, olyan nyomás alatt tartva, hogy egy pillanatnyi nyugalma sem volt a 17 éves pilótának. Beni azonban ennek ellenére fantasztikusan helyt állt, így végül őt intette le elsőnek a kockás zászló.

„A legnehezebb és a legharcosabb győzelmem volt ez az idei négyből. Óriási köszönet a csapat minden tagjának, akik hajnalig dolgoztak, hogy üzemképes legyen a kamionom!” – mondta a fiatal magyar versenyző, miután Le Mans-ban, az autóversenyzés Mekkájában a dobogó legfelső fokáról hallgathatta végig a Magyar Himnuszt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*