Magyar győzelmi álmok a Hetedik Diabétesz Junior Kupa labdarúgó világbajnokságra készülve

lenny_logoMialatt a világ felnőtt lakosságának nagy része a jelenleg Brazíliában zajló labdarúgó világbajnokság lázában ég, egy kis magyar csapat egy kisebb méretű, de a résztvevők számára legalább olyan fontos futball világbajnokságra készül. 11, 1-es típusú cukorbeteg, magyar gyermek álmodik most arról, hogy ő emeli majd magasba a győzteseknek járó kupát a Hetedik Diabétesz Junior Kupa labdarúgó világbajnokságon, melyet augusztus 22. és 24. között rendeznek a hollandiai Arnhemben. Számukra most mindennél fontosabb, hogy országnak-világnak megmutassák, diabétesszel élve is lehet teljes életet élni, küzdeni, nevetni, barátkozni és persze sportolni. Mindezt éppen úgy, mint, ha egészségesek lennének!

Erre a speciális világbajnokságra, mely 2007-óta kerül megrendezésre, 10-14 éves gyerekek kaptak meghívást a világ számos országából. A szervezők idén több mint 130 gyerek részvételére számítanak Ausztriából, Belgiumból, Németországból, Magyarországról, Olaszországból, Hollandiából, Lengyelországból, Oroszországból, Spanyolországból, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Svájcból.A világbajnokság idei, nemzetközi nagykövete Bas van de Goor holland olimpiai bajnok röplabdajátékos, aki maga is 1-es típusú cukorbeteg és egyben aktív ösztönzője a sportolásnak az 1-es típusú cukorbetegek körében.

A magyar csapat tagjainak kiválasztása már tavaly megkezdődött és idén májusban fejeződött be. A gyerekek elsődleges kiválasztásában az ország egész területén fellelhető Diabétesz Centrumok segédkeztek. A csapat összeállítására, melyre az előselejtezőkön nyújtott teljesítmények alapján került sor, Havas Máté, a Győri ETO FC gyerekprogramjának vezetője kapott felkérést, aki a gyerekek felkészítésében is részt vesz.

„Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, melynek megelőzési módja nem ismert. Az 1-es típusú diabétesz egyre gyakoribb, riasztó 5%-os éves növekedési rátával az óvodások, és 3%-os rátával az iskolás és serdülőkorú gyerekek körében. A betegeknek inzulinra van szükségük, hogy glükóz szintjüket kontrollálják. A sport kiemelkedő jelentőségű a fiatal betegek számára állapotuk megfelelő kezelése szempontjából, ezért olyan jelentős minden esemény, beleértve a Diabétesz Junior Kupát, mely céljának tekinti a sport népszerűsítését a 1-es típusú cukorbetegek körében” – mondta Gelencsér Éva a Junior Kupa magyar szóvivője, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház diabetológus szakorvosa, a kiutazó csapatot kísérő szakmai csoport vezetője. „Nem beszélve arról, hogy a Diabétesz Junior Kupa egy igazán különleges lehetőség a diabétesszel élő fiatalok és szüleik számára, hogy többet megtudjanak a diabétesz kezelésérőlés megosszák egymással tapasztalataikat. Új barátokat szerezni labdarúgás közben pedig igazán jót tesz az önbizalomnak!”

A Diabétesz Junior Kupa szervezője a Medtronic, a világ egyik legnagyobb orvos-technológiai cége, a diabétesz kezelés területén a világ első számú vállalata, melyhez olyan nemzetközi partnerek csatlakoztak, akik támogatni szeretnék a kezdeményezést.

A válogatott keret, melynek tagjai az ország egész területéről érkeznek, a nyár folyamán több alkalommal találkozik majd, hogy egyre intenzívebben készüljön a nagy megmérettetésre. A legközelebbi felkészítésre június 27. és 29. között Győrben az ETO Parkban kerül sor.

A hetedik Diabétesz Junior Kupára utazó magyar csapat felkészülését és a labdarúgó világbajnokságon való szereplését a www.juniorkupa.com weboldalon, valamint a Diabétesz Junior Kupa Facebook http://goo.gl/xg5KADés Twitter http://goo.gl/QyAe69 oldalán követhetik nyomon az érdeklődők.

A magyar Diabétesz Junior Kupa válogatott tagjai:

Árvai Bence József Pusztazámor
Cseledi Dávid Richárd Balatonfüred
Kovács Adrián Fertőd
Lasztóczi Márton Miskolc
Lázár Zsombor Győr
Méreg Máté Budapest
Nedvig Boldizsár Iszkaszentgyörgy
Pápa Sándor Ibrány
Pelles Dominik Gábor Debrecen
Petroff Norbert Budapest
Szigeti Péter Balázs Hédervár