Magyar első az Európai Kőfaragó Fesztiválon

Első helyezett Guth Bence és alkotása

Első helyezett Guth Bence és alkotása

Idén magyar kőfaragó nyerte az Európai Kőfaragó Fesztivál segéd/mester kategória első díját. Benkő András érdi kőfaragó-épületszobrász professzionális módon megtervezett és kivitelezett „Erdő szelleme” című alkotását nemzetközi zsűri értékelte.

 

            Május végén Németországban a freiburgi Eschholz Parkban rendezték meg a XV. Európai Kőfaragó Fesztivált. Ezen a világ 18 országából 145 versenyző – közöttük első alkalommal japán, orosz, litván, izraeli – mérte össze tudását.

A verseny témája: Schwarzwald flórája és faunája volt.

Négy magyar fiatal kőfaragó-kőszobrász kézműves szerszámokkal véste, faragta, formálta az alapanyagot. Guth Bence fülesbaglyot, Sárga György stilizált sólymot, Kassányi Tamás viperát, Benkő András pedig egy jópofa fa-fejet faragott. Alkotásaikkal kimagasló szakmai tudásukat, kreativitásukat és a hagyományos kétkezi munka fontosságát bizonyították.

Ladomérszki Tamás

Ladomérszki Tamás

A seregszemlén jelen volt Bernward Fiedler a fesztivál szellemi kitalálója és Norbert Stoffel az Európai Kőfaragó Iskolák Szövetségének elnöke is.

A Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete, valamint a Reneszánsz Zrt. támogatta a versenyzőket. Kampfl János ipartestületi elnök vezetésével az európai színvonalú szakmai információk összegyűjtésére, kapcsolatok építésére törekedtek.

A versenyen készített remekműveket a díjátadó ünnepség után elárverezték. Az alkotásokért kapott leütési összegek a nagyközönség ítéletét jelezték. A második legtöbbért Sárga György stilizált sólyma talált gazdára.

Jövőre Strasbourg 2016-ban Salzburg ad otthont a fesztiválnak. Az Ipartestület máris jelezte részvételi szándékát.

Az Ipartestület 1999 óta tagja, egyben hivatalos támogatója az Európai Kőfaragó Fesztivál french-side rendszerének.

Az ipartestület az IPOSZ és az Alkotó Kézművesség Európai Szövetségének a tagszervezete.

Tíz éve Magyarország európai uniós csatlakozásakor a Fertőrákosi Kőfejtő adott otthont a fesztiválnak.

3.-helyezett-tanuló-Ladomérszki-Tamás-alkotása-virágvályú

3.-helyezett-tanuló-Ladomérszki-Tamás-alkotása-virágvályú