Magyar Autóklub: részben jogszerű az éves parkolódíjak visszatérítése

A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának állásfoglalása szerint részben jogszerű az előre kifizetett éves parkolási díjak visszakövetelése az önkormányzati parkolási cégektől – közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

    Azt írták, hogy sokan felvetették, mivel a koronavírus-járvány miatt központilag elrendelték a díjmentes közterületi várakozást, az előre kifizetett parkolási díjak is visszajárnak.
    Hozzátették, a közterületi várakozásért az autósok által előzetesen megfizetett bérleti díjak időarányos részének mérlegelés alapján kialakított arányos összegét álláspontjuk szerint az autósok visszakövetelhetik a kormányrendelettel díjmentessé tett várakozási időszak idejére.
    “A mérlegelés alapját az képezi, hogy mi az az összeg, ami a korábbi időszakban általában üresen álló, normál időszakban tehát szabadon elfoglalható parkolóhelyek számához képest lecsökkent mértékből indokoltan adódik” – írták.
    Az utóbbi kérdést a bérletesek és az érintett önkormányzatok közötti megállapodással célszerű rendezni, megállapodás hiánya, és jogvita esetén ebben a tekintetben a bíróság mérlegeléssel dönthet – áll a közleményben.

MTI