Magyar álom-ARC – a képtelenség és arctalanság ellen!

„Miről álmodsz, és mekkorát?.. Arról, hogy a magyar foci méltó lesz régi nagy híréhez, vagy hogy minden korrupt fazont elszámoltatnak egyszer?… Mi van az álmodban: bor, búza, békesség? Haverok, buli, facebook? Szabadság, egyenlőség, testvériség? Vagy Isten, Haza, Család?  Magyarul álmodsz, vagy idegen nyelven? Van olyan, hogy magyar álom?… Vagy egyáltalán nem álmodozni kéne, hanem felébredni?” – ezekkel a kérdésekkel invitált idén alkotásra az ARC.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

Az idén 15. alkalommal megrendezésre kerülő óriásplakát kiállítás alkotásai szűkkeresztmetszetét adják, milyen gondolatokat szül a szókapcsolat: Magyar álom. A kiállítást megelőző pályázaton a felkínált főtémán kívül – mint minden évben, idén is – bármilyen szabadon választott ötlettel, témával lehetett pályázni.
ARC+ Hétköznapi csodák  Vannak, akiknek álma, hogy mások álmát visszaadják, nyugodttá tegyék. Nap mint nap teszik, amit meggyőződésük diktál, dacára annak, hogy tevékenységük a nyilvánosság elől többnyire rejtve marad. ARC+ Hétköznapi csodák című kamarakiállítás keretében most 14 civilszervezet enged betekintést munkájába, melyet a MACI – Magyar Civilszervezetek  mutat be a  MagNet Civil Kapcsolatok  Program támogatásával.
A kiállításra az Amnesty International Magyarország , az Arany Liliom Alapítvány, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, az Esések Iskolája Egyesület, a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Gyermekliget Alapítvány, a Habitat for Humanity Magyarország, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Közel Hozzánk Jótékonysági Szervezet, a Magyar Cserkészszövetség, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Motiváció Oktatási Egyesület, a RIROSZ és a Vigyél haza Alapítvány plakátjai kerültek be.


Díjazottak A 94 kiállított pályaműből 3 díjazottat választott a zsűri, valamint idén is kiosztotta a legkedélyborzolóbb alkotásnak járó Borz díjat. 3 plakátterv különdíjat kapott.
Első helyezést ért el Kelemen Orsolya, „Magyar feeling” című alkotásával. A másodiknak járó díjakat Faragó Sándor kapta, „Merj nagyot álmodni!” című munkájáért, a harmadik helyezett pedig Kiss Ferenc lett „Ismeretlen festő” című alkotásával.  A Borz díj tulajdonosa „Rémálom” c. pályamunkájával Gutema Dávid lett. A Hammer Marketing Shop különdíját, a Nassli Viktor „Duplagondol” c. pályamunkája nyerte el, melyet a zsűri azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki marketing szempontból a legütősebb megoldást nyújtotta.  A Budapest Adschool különdíját, mely a legfrappánsabb szöveges ötletnek járt,  Edőcs Zsófia és Kovács István nyerték, „Vissza a jövőbe!” című alkotásukkal. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Kutyatár „Minden, ami kutya” különdíját „Bátor”c. plakátjukkal Mester Kata, Mester Éva Hajnalka nyerte.

A díjazottak sora itt nem ér véget, hiszen a közönségdíjért még megküzdenek a pályaművek, az ARC Facebook oldalán. A közönségdíjazott plakát kihirdetésére október 7-én kerül sor. Addig is like-okkal lehet támogatni a kedvenceket. (www.facebook.com/arcmagazin) Idén az online közönségszavazáson túl a kiállításon is lehet véleményezni a kiállított plakátokat, limitált számú, véleményt kifejező matricákkal.  Egy régi ARC látogató, Papp Emese, tanár megkeresésére és együttműködésével most diákoknak és a nagyközönségnek magyarul és angolul is szerveznek „Szerintem…” címmel tárlatvezetéseket a kiállításon.

Támogassa a 15. ARC kiállítást! A kiállítás finanszírozása ezúttal csak részben valósul meg cégek támogatásából, hiszen szolgáltatással, termékkel most is többen hozzájárultak a rendezvényhez.  Sajnálatos ugyanakkor, hogy számos piaci cég nem támogatja, mert nem meri felvállalni azt a fajta szabadságélményt, amit az eddigi ARC kiállítások mutattak fel.  Hogy az ingyenes látogathatóságát megőrizni kívánó kiállítás mégis létrejöhetett, nagymértékben köszönhető magánszemélyeknek, akik az adományozás különböző formáit választva fejezték ki szimpátiájukat. Eddig több mint kétmillió forint gyűlt össze 250 adományozótól. Ám a kiállítás költségvetéséből még kb. kétmillió forint hiányzik, ezért a szervezők arra kérik az ARC-szimpatizánsokat, hogy a kiállítás ideje alatt, vagy akár a kiállítást követően, tetszőleges összeg befizetésével támogassák a rendezvényt.
https://www.facebook.com/ArcMagazin/app_190322544333196

Az ARC nem szimplán egy kiállítás, hanem azok közössége, akik kiállnak civil ügyek, a szólás szabadsága, az átlátható pályázati rendszer, a nyilvános térben történő, egyoldalúságtól és belterjességtől mentes kulturális tartalom mellett.  A 15. ARC pályázat és kiállítás megvalósításában közreműködő ARCostársak: Mediaworks, HVG, Kreatív Csoport, DELL, Oázis Computer, Wacom, Relatív, Medence Csoport, Mandala Jógastúdiók, Amdala.hu és sokan mások