Macron szerint Fillon elvesztette a valóságérzékét

A hat hét múlva esedékes francia elnökválasztás nagy esélyesének számító Emmanuel Macron független jelölt szerint konzervatív riválisa, Francois Fillon “elvesztette a valóságérzékét”, amikor politikai gyilkossággal vádolta meg a családtagjai feltételezett fiktív parlamenti állásai ügyében eljáró vizsgálóbírókat.

    “Ami a közéletet illeti, a franciák dönteni fognak” az elnökválasztáson – mondta szerdán Emmanuel Macron a párizsi mezőgazdasági kiállításon tett látogatásán. “Ne keverjük azonban össze a demokratikus választást a feloldozással!” – tette hozzá.
    A szocialista kormány volt gazdasági minisztere Marine Le Pennek, a szintén fiktív állások visszaélésével megvádolt radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének és államfőjelöltjének azon javaslatával sem értett egyet, miszerint az igazságszolgáltatásnak fel kellene függesztenie a munkáját az elnökválasztási kampány idejére.
    “Nem vagyok a felfüggesztés híve, miután én a zéró toleranciát hirdetem mindenki számára. Nem lehetünk csak akkor a zéró tolerancia hívei, amikor az másokra vonatkozik” – hangsúlyozta Macron.
    A centrista jelölt szerint Fillon elvesztette a valóságérzékét, amikor a hétvégén “szinte polgárháborús hangulatról” beszélt azért, mert a kampánykörútján tiltakozók fogadják, szerdán pedig politikai gyilkosságnak nevezte, hogy a vizsgálóbírók március 15-re beidézték, hogy ismertessék vele a vádemelést.
    “Francois Fillon hetek óta nagy szavakat használ. Ez inkább az idegesség vagy inkább a valóságérzék elvesztésének a jele. Léteznek gyilkosságok, de ez nem az. Vannak polgárháborúk, de az nem az, amit jelenleg élünk hazánkban” – fogalmazott Emmanuel Macron.
    Francois Hollande köztársasági elnök közleményben “ünnepélyesen szót emelt annak megkérdőjelezése ellen, hogy a vizsgálóbírók a jogállamiság tiszteletben tartásával végzik a nyomozásokat”.
    “Egy köztársasági elnökjelöltség nem teszi lehetővé a rendőrök és a bírók munkájának meggyanúsítását” – hangsúlyozta az államfő.
    A felmérésekben negyedik helyen álló Benoit Hamon szocialista jelölt is elítélte Fillon “hihetetlenül erőszakos” szavait, míg a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon szerint a jobboldal jobb jelöltet érdemelne.
     A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség pénteken jelentette be, hogy három független vizsgálóbíró fog a Fillon család feltételezett fiktív parlamenti állásainak ügyében eljárni és az esetleges vádemelésről dönteni. A január 25-én egy lapértesülés alapján indított vizsgálat arra kereste a választ, hogy Penelope Fillon ténylegesen ellátta-e az asszisztensi teendőket a 2002-ig képviselőként dolgozó férje, majd annak utóda mellett. Miután a vádhatóság szerint nem áll fenn az a helyzet, hogy az ügyet bűncselekmény hiányában le lehetne zárni, közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával indított eljárást. Francois Fillon szerdán jelezte, hogy meg fog jelenni az idézésen, de “nem enged, nem lép vissza”, és ismét tagadta a vádakat.

Forrás:MTI