Ma kezdődik a Tokaji Írótábor

Ma kezdődik és péntekig tart a 42. Tokaji Írótábor, határon innen és túlról több mint kétszáz író, költő, esztéta, irodalmár és politikus vesz részt a rendezvényen, miként lengyel írók is.

    A Nagy jövő mögöttünk – Elhallgatva és elfelejtve mottóval meghirdetett írótábor idei témája záró fejezete lesz annak a konferenciasorozatnak, amely a rendszerváltás előtti szellemi mozgásokat vizsgálta és 2012-ben vette kezdetét.
    Két évvel ezelőtt, 2012-ben az 1945 és 1965, 2013-ban pedig az 1965 és 1985 közötti évtizedek szellemi, közéleti történéseit elemezték. A mostani rendezvény a rendszerváltozás időszakának irodalmi, szellemtörténeti folyamait dolgozza fel, az 1980-as évek közepétől lezajló fordulatokat, eseményeket és jelenségeket tárgyalja.
    A szervezők szerint a Tokaji Írótábor mindig a magyar szellemi élet nagy kihívásaira válaszolt, szorító közéleti kérdéseket vitatott meg, most sem lesz ez másképp.
    Idén a Kárpát-medencei kitekintést tovább szélesítve lengyel vendégeket is meghívtak, hogy a magyarhoz hasonló múltú, sorsú nép irodalmi képviselői is beszámolhassanak tapasztalataikról.

Forrás:MTI