Ma indul a Titanic Filmfesztivál

Mától április 12-ig öt helyszínen várja nézőit a minden eddiginél frissebbnek és színesebbnek ígérkező Titanic Filmfesztivál. Idén egy norvég, egy svéd, egy francia, egy izlandi, egy török, egy bolgár, egy kanadai, egy amerikai és egy chilei film verseng a Hullámtörők-díjért, amelyek közül hat elsőfilmes alkotás. Témaválasztásukat tekintve egzisztenciális kérdések, szexualitás, társadalmi feszültségek és faji ellentétek szerepelnek a fesztivál versenyfilm-programjában. A Hullámtörők-díj odaítéléséről Szász János elnökletével háromfős zsűri dönt. A zsűri tagjai: Santa Lingeviciute, a vilniuszi filmfesztivál művészeti igazgatója és Andy Starke producer.

John Michael McDonagh Kálvária című angol-ír drámájával nyit és Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők című filmjével zárul a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A fesztivál helyszínei: Uránia Nemzeti Filmszínház, Örökmozgó, Toldi mozi, Puskin mozi és az A38 hajó. Jegyek 1100 Ft-ért, öt és tíz jegy vásárlása esetén 900, illetve 800 Ft-os áron kaphatók.

Az öt filmet bemutató Világkörüli út blokkban lesz látható A bűn érintése. A kortárs kínai mozi kiemelkedő alakja, Jia Zhangke a 2013-ban Cannes-ban a Legjobb Forgatókönyv díját elnyert filmjében négy megtörtént esetet dolgoz fel, amelyek a bosszúban manifesztálódó boldogtalanságról szólnak.

Az Amerikai függetlenek szekcióban szintén öt film forog. A költői szépségű fekete-fehér Jobb angyalok Abraham Lincoln gyermekkorát mutatja be.

Az Európai történetek szekció hat alkotása közül az egyik legfigyelemreméltóbb a vadonatúj politikai szatíra, a francia Jacky a nők országában. A szíriai származású francia képregényszerző-rendező, Riad Sattouf abszurd humora levette a lábáról a Rotterdami Filmfesztivál nézőit.

A Zene mindenkinek címet viselő szekció nyolc filmje a hatvanas évektől kíséri figyelemmel a világ könnyűzenei életében történteket napjainkig. Itt látható a Nirvana egykori dobosának, Dave Grohlnak az első rendezése, a Sound City, amely 1969-es születésétől 2011-es bezárásáig követi ennek a híres Los Angeles-i stúdiónak a történetét.

Az öt dokumentumfilmet felsorakoztató Filmdokk legmegrázóbb Kambodzsa Oscar-jelölt alkotása, A hiányzó kép, amelyben Rithy Panh agyagfigurákkal, archív felvételekkel és saját narrációjával rekonstruálja a Vörös Khmer rémuralmát, akik 1975 és 1979 között több mint kétmillió embert mészároltak le Kambodzsában.

A Sötét oldal szekció öt darabja közül az egyik Ben Wheatley angol kultrendező műve, az angol polgárháború idején játszódó Valahol Angliában című horror, producere pedig a zsűri egyik tagja, Andy Starke.

A Titanic idén sem marad magyar vonatkozások nélkül. Itt látható először Novák Erik új, fekete humorral vegyített akció-thrillerje, a Fekete leves. Szabó Simon Tamperében díjat nyert rövidfilmje, a Fal, illetve Bucsi Réka a Berlinálé versenyprogramjába is beválogatott animációs diplomafilmje, a Symphony no. 42 is közönség elé kerül a fesztiválon. A versenyszekció török filmje, A hosszú út hazafelé zenéjét Víg Mihály szerezte. A nemrég elhunyt Jancsó Miklósra Az ismeretlen Jancsó címmel retrospektív vetítéssorozattal és kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik a fesztivál. A válogatásba a világhírű rendező filmjei közül olyan kevésbé ismert darabok kerültek be, mint az 1985-ös Hajnal, A pacifista 1970-ből, az 1982-es koncertről készült Omega, Omega, az 1996-os Hősök tere I-II. című kétrészes szubjektív történelmi mese, és látható lesz egy rövidfilmes blokk is.

A hosszú út hazafelé és a Viktoria rendezője, a török Alphan Eşeli és a bolgár Maya Vitkova elkísérik filmjüket a magyar fővárosba.

Az idei fesztivál újdonsága, hogy április 11-én, pénteken 17 órakor az Uránia emeleti kávézójában Coming Soon címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak az intézmények képviselőivel a filmes felsőoktatási képzés helyzetéről és lehetőségeiről. Résztvevők: Almási Tamás (SZFE), Bollók Csaba (EKF), Kepes András (BKF), Liszka Tamás (BKF), Salamon András (SZFE, ELTE, BKF), Szirtes János (MOME), Vajdovich Györgyi (ELTE). Moderátor: Gyenge Zsolt.

H. G. M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*