Lötyögős, tapadós, hínáros – de túl kell élni!

Mindössze két számban, női és férfi C-2 500 méteren lehetett egyenes ágon a döntőbe jutni a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság második napján. A győri lányok, Takács Kincső és Lakatos Zsanett könnyedén abszolválták ezt a kihívást, a többiekre várnak a középfutamok az olimpiai kvótaszerzés lehetősége miatt gigantikusra duzzadt mezőnyökben.

Magyar részről női kenusaink, azaz Takács Kincső és Lakatos Zsanett nyitotta a csütörtöki programot a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A győri lányok címvédőként érkeztek a versenyre, igaz, a tavalyi moszkvai versenyhez képest éltek egy „kis” változtatással.

„Helyet cseréltettem a lányokkal az utánpótlás világbajnokság után, Kincső került előre, így sokkal hatékonyabb a páros, mindketten jól ki tudják magukat evezni. Akik értő szemmel nézik a párost, azok is azt mondják, hogy így sokkal többet ki tudnak hozni magukból” – mondta az egységről Szabados Krisztián.

Hogy mennyivel többet, azt már az előfutamban megmutatták, majd öt másodperces előnnyel nyerték meg ugyanis a futamukat, s jutottak be a fináléba.

„Pedig elég tapadós a víz, nem könnyű evezni ezen a pályán” – vélekedett a körülményekről Lakatos Zsanett, akivel ebben Kárász Anna is egyetértett. A K-1 500 méter indulási jogát az olimpiai és világbajnoki címvédőtől, Kozák Danutától megszerző szegedi versenyző azonban így is könnyedén nyerte meg előfutamát, ám ő ezzel csak a középfutamba tudott továbblépni.

Középfutam vár a férfi C-2 500 méteren szereplő Sarudi Pálra és Forgó Christopherre is. A szolnoki páros ugyanis a második helyen zárt a lengyelek duója mögött, ám az előfutamok alapján az övék lett a legjobb második idő, így bízhatnak abban, hogy a középfutamból be tudják verekedni magukat a fináléba.

A csúcskategóriás számban, férfi K-1 1000 méteren ez már keményebb feladatot adhat Kugler Attilának, aki az idény nagy részében a szolnoki edzőtáborban tréningező Rene Holten Poulsennel került egy futamba. A dán versenyző más szintet képvisel, és ezt már az előfutamban is megmutatta: könnyedén nyert, míg Kugler a negyedik helyen jutott tovább.

„Nagyon erős volt ez az előfutam, de elégedett vagyok a teljesítményemmel, mert jól ment a hajó. Talán csak az zavart meg egy kicsit, hogy hínáros a víz, fel is akadt a hajómra egy, ötszáz métertől éreztem, hogy kicsit nehézkesebb lett a hajó mozgása. A lényeg, hogy az első lépés, vagyis a középfutam megvan, de biztos vagyok benne, hogy délután brutális lesz a csata. Ha életem pályájára leszek képes, akkor megcsíphetem a döntőt” – vélekedett Kugler Attila.

C-1 1000 méteren Vajda Attila a legjobb időt lapátolta az előfutamok során, ám ő nem „ájult el” a saját teljesítményétől.

„Egy előfutam esetében az idő nem számít. Megpróbáltam túlélni a pályát, ami összességében jól sikerült, bár végig nagyon lötyögős volt a víz. Az volt a lényeg, hogy lehetőleg nyerjek, mert ezzel el tudjuk kerülni az erős középfutamot” – magyarázta Vajda Attila.

Férfi K-2 200 méteren Tótka Sándor és Molnár Péter már az előfutamban megpiszkálta a szám egyik nagy esélyesének kikiáltott, moszkvai vb-ezüstérmes német Ronald Rauhe, Tom Liebscher duót. Pedig elég zűrös volt a rajt, többször is „visszalőtték” a futamot.

„Valóban kaotikus volt a rajt, de úgy gondolom, a végén mi jöttünk ki jól ebből a zűrzavarból – magyarázta Molnár Péter. – A teljesítményünkkel elégedett vagyok, a körülményekkel annyira nem, hiszen lötyögős a víz, hínárproblémák is előfordulnak, még jó, hogy legalább pályakülönbségek nincsenek. Készülünk a középfutamra, és bízom benne, hogy hasonlóan jók leszünk.”

Szabó Gabriella és Kozák Danuta is futamgyőzelemmel mutatkozott be a nemzetközi színtéren. A két hölgy, aki ezen a távon már kétszeres világbajnoknak vallhatja magát, három esztendős kihagyás után ült újra össze. De teljesítményüket látva egyértelmű, hogy tudásuk nem kopott meg.

A délelőtti programban még Hajdu Jonatán C-1 200 méteren és a Nádas Bence, Boros Gergely kettős K-2 1000 méteren állt rajthoz. Előbbi második, utóbbiak első hellyel léptek tovább a délutáni középfutamba.