Lónyai Pál: „Pénteken eldőlhet, mire leszünk képesek”

Az összetettben élen álló Varga Imre folytatná az eddigi jó bajnoki szereplését a 2013-as Romanian Baja-n, és szakágvezetőként örülne, ha a verseny felkerülne az FIA Világkupa futamai közé

A hétvégén rendezendő Romanian Baja ad otthont június 13. és 16-a között a Magyar Terep-rally Bajnokság következő versenyének, ahol a hazai élmezőny nagy része rajthoz áll. A pontversenyben jelenleg élen álló Varga Imre abban bízik, hogy folytatódik a jó szériája, ami a romániai futamokat illeti, és a Nagybányán és környékén tartandó viadalon is képes lesz kategóriájában az élmezőnyben végezni. A Romanian Baja főszervezője, Garamvölgyi Zoltán a szerepvállalása miatt nem indul, így állandó partnere, Lónyai Pál úgy véli, új navigátorával, Nyeste Róberttel is képes lesz a jó eredményre. Ugyanebben reménykedik Horváth Béla, aki erre a megmérettetésre egy gyári versenyváltót vásárolt és szerelt be a Dodge Dakotájába.

2013-R~1Már javában készül a magyar terep-rally mezőny a hétvégén, a Romanian Baja-n rendezendő hazai bajnokság folytatására. A nevezési lista alapján megállapítható, a magyar versenyzők jó része elindul az FIA Világkupa futamra kandidáló viadalon.

„Most már nagyon úgy tűnik, hogy minden összeállt, és a nemzetközi szövetségtől hivatalosan is megkaptam, hogy a hétvégi versenyünk kandidálhat a Világkupa futam státuszára. Az FIA megfigyelőt küld Nagybányára, és ha minden a terveink szerint halad, akkor esély mutatkozik arra, hogy jövőre már a terep-rallyban is Világkupa futamot rendezhessünk ugyanitt” – árulta el Garamvölgyi Zoltán.

Mivel főszervezőként természetesen nem indulhat a versenyen, így állandó partnere, Lónyai Pálnak új navigátor után kellett néznie. A pilóta úgy véli, a magyar autósportban húsz éve szerepet vállaló Nyeste Róbertben megtalálta az ideális helyettest.

„Robi szinte valamennyi szakágban kipróbálta már magát. Tapasztalt, nyugis ember, ráadásul nekem pont ilyenre van szükségem a navigátor szerepében. A hétvégén kipróbáltuk a BMW-t, és azonnal látszódott, nem lesz itt gond. A csütörtöki teszteken csapunk igazán a lovak közé először, és ekkor, illetve a pénteki prológon derül majd ki, mire lehetünk képesek egymás mellett. Még sosem versenyeztem Romániában, ettől függetlenül bízom abban, hogy sikerül az elejében végeznünk” – fogalmazott Lónyai Pál.

Vele ellentétben a hazai pontversenyben vezető Varga Imre már sokadszorra tér vissza Romániába, és azt reméli, képes lesz most is megismételni az eddigi eredményeit.

„Noha az elsődleges célom most is a célba érkezés, ám mindenki tudja rólam, szeretek itt versenyezni. Eddig valamennyi futamon sikerült megnyernem a kategóriám versenyét, őszintén remélem, ez most sem fog változni. A Nissan motorja most még egy kicsit gyenge, ráadásul felújított váltóval vágunk neki a hétvégének, de ez semmit nem változtat a kitűzött céljaimon”

– jelentette ki Varga Imre, aki szakágvezetőként bízik abban, hogy a verseny kiválóan kandidál az FIA megfigyelője előtt, és jövőre már két magyar rendezésű Világkupa futamra kerül majd sor. – „Ehhez azonban az is kell, hogy a román szervezők is legalább olyan munkát végezzenek, mint amilyet Zoli. Ha ez meglesz, biztos vagyok abban, hogy 2014-ben már két, magyar rendezésű Világkupa futam kerül be az FIA hivatalos versenynaptárjába.”

Szintén versenyzett már Romániában Horváth Béla, vagy, ahogy versenyzői berkekben ismerik, Gombi, aki a hétvégén nagyon sokat vár autójától.

„Most vettünk a Dodge Dakotába egy gyári versenyváltót, aminek beszerelésével nemrég lettünk készen. Ha ésszel, folyamatosan azonos tempóba haladva megyünk végig a versenyen, akkor bizony lehet esélyünk a jó szereplésre. A célom az, hogy kategóriámban megtartsam az összetettbeli második helyemet” – mondta el Horváth Béla.

Mindenesetre a magyar mezőnyön kívül igencsak neves külföldi pilóták is emelik a Romanian Baja nívóját. Itt lesz az indulók között az orosz G-Force két orosz sztárja, a tavalyi Selyemút-rally és a HunGarian Baja győztese, Borisz Gadaszin, és a nemzetközi mezőny egyik leggyorsabb versenyzője, Vlagyimir Vasziljev, a cseh Miroslav Zapletal és Zdenek Porizek, a román Costel Casunéanu, vagy a lengyel Sebastian Ciula és Marek Dabrowski.

Ez a tekintélyes névsor, illetve az, hogy a motorosok mezőnyében jelezte indulását a tizenegyszeres Dakar-győztes Stephane Peterhansel, egyértelműen mutatja, a versenyzők már letették a voksukat a Romanian Baja mellett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*