LMP: Orbán rossz lóra tett az érdekvezérelt külpolitikával

Az LMP szerint azzal, hogy az oroszok lemondtak a Déli Áramlat projektről, bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor kormánya rossz lóra tett az érdekvezérelt külpolitikával.

    Szél Bernadett társelnök keddi sajtótájékoztatóján bírálta a kormányt, amiért szerinte “minden elv és józan megfontolás ellenére egyoldalúan elköteleződött az oroszoknak”. Szerinte ez a magyar külpolitika csődje, hiszen Norvégia jelenleg olcsóbban és nagyobb mennyiségben szállít gázt Európának, az ország mégis ezzel az országgal került “kényes diplomáciai helyzetbe”.
A képviselő úgy látta: a helyzet a paksi előkészületekre is árnyékot vet, miután bebizonyosodott, hogy ha Oroszországnak finanszírozási  nehézségeik vannak, gyorsan kihátrálnak bármilyen projektből.
Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette: Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják.
A tájékoztatón  Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő bírálta a bányászati törvény módosítását – amelyről kedden szavazott a Ház -, az ugyanis könnyíti a jelentős környezeti károkkal járó palagáz-kitermelést. Kifejtette: a változtatások értelmében a környezetvédelmi hatóságtól már első eljárásban nem kell engedélyeznie a kitermelést, csak szakhatóságként vesz részt.
Kijelentette: palagáz-kitermelés ott folyhat, ahol alacsony szintű a szabályozás, így a változtatás Magyarországot “a harmadik világbeli országok intézményrendszerébe sorolja”.

Forrás:MTI