LMP: hozzák nyilvánosságra az aláírt szerződéseket!

Az LMP azt követeli, hogy a kormány kedden délután két óráig hozza nyilvánosságra a paksi bővítéssel kapcsolatban aláírt szerződéseket.

    Ezt Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke közölte az MTI-vel azt követően, hogy az atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden bejelentette: rendkívüli jelentőségű szerződéseket írtak alá a bővítésről.
    Szél Bernadett szerint a dokumentumokat nyilvánosságra kell hozni, a kormány nem hivatkozhat arra, hogy magánjogi szerződésekről van szó, mivel közpénzt fordítanak azokra. Ezek felhasználásának nyilvánosságát pedig az alaptörvény mellett számos más jogszabály, a többi közt az állami vagyonról szóló törvény is biztosítja – fűzte hozzá.  
    Szükség esetén az LMP közérdekű adatigénylést nyújt be, és a végsőkig elmegy, hogy hozzáférjen a dokumentumokhoz – fogalmazott az országgyűlési képviselő, aki azt is követelte: a kormány egyetlen fillért se költsön a projektre mindaddig, amíg a szükséges engedélyek rendelkezésre nem állnak.
    Szél Bernadett szerint nemzetközi egyezmények is szükségessé teszik a környezetet súlyosan befolyásoló projekt dokumentumainak közzétételét.
    Azt mondta: az orosz gazdaság gyengülése miatt a megállapodás sokkal inkább Oroszország érdeke, mint a magyaroké. Ezért az LMP társelnöke – mint mondta – tudni szeretné, milyen egyéni és fideszes érdekek állnak a megállapodás mögött.
    A politikus Oroszország megbízhatatlanságáról is beszélt, mondván, érdekei szerint akár saját korábbi vállalásaival is szembefordul. Forrás:MTI