LMP: a tanárok bére nem lehet kevesebb a diplomás átlagbérnél

Az LMP gyors és érdemi lépéseket követel a kormánytól mind a pedagógusbérek, mint a tanárok jogfosztottsága terén a pedagógusok világnapján.

    Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján kijelentette: még az ősszel döntést kell hozni arról, hogy a tanárok bére nem lehet kevesebb a diplomás átlagbárél. Szerinte a mintegy 20 százalékos infláció mellett nem elégséges “10 százalékokkal” növelni a jövedelmüket.
    Hozzátette: pártja a pedagógusok alapvető jogainak, azon belül az erős érdekérvényesítést lehetővé tevő sztrájkjog visszaállítását is követeli. Szerinte nem folytatható a tanárok fenyegetése azért, mert kiállnak jogaikért.
    Csárdi Antal szólt arról is, hogy az energiaválság is kiemelten sújtja a közalkalmazotti fizetésből élőket. Ezért megismételte pártja javaslatát arról, hogy a közalkalmazotti béreket évente kétszer igazítsák az inflációhoz.
    Kijelentette, hogy a pedagógusok egy jobb minőségű oktatás érdekében sztrájkolnak. “A jövő dolgozóinak tudása és életszínvonala a ma iskolájában dől el” – hangsúlyozta.
    Méltatlannak nevezte, hogy egy kezdő pedagógus alapbére a szakmunkás minimálbérnek felel meg. Ugyancsak méltatlannak ítélte a kormányoldal hozzáállását a pedagógusok problémáihoz.

MTI