Lila királylány – Dóka Péter mesekönyve

lila-kiralylanyA szerelemről és a párkeresésről szólnak Dóka Péter Lila királylány című kötetének meséi, melyekhez az észt Anne Pikkov készített különleges hangulatú illusztrációkat; a Móra Kiadó által az ünnepi könyvhétre megjelentetett kötetet pénteken mutatják be az Aranytíz Kultúrházban.

    A Lila királylányban kilenc kortárs mese olvasható, amelyek a hagyományos mesei motívumkincset és szereplőket használják – mondta el legújabb kötetéről a szerző az MTI-nek.
    A mesékben például vannak királylányok, királyok, sárkányok, ahogyan azonban ezek viselkednek, az már cseppet sem mondható hagyományosnak – tette hozzá: a sárkány például nem veti meg az italt, és nem a karcsú királylányokat szereti elrabolni, hanem a kicsit testesebbeket és közönségesebbeket.
    Dóka Péter elmondása szerint a kötet szinte valamennyi szereplője keresi a maga párját, és szeretne nagyon szerelmes lenni, vagy éppen nagyon szerelmes; ezeket a problémákat a mesék többségében sikerül legyőzni, némelyikben nem.
    “Ezek a szerelemről és a párkeresésről szóló mesék, mégsem tantörténetek, és mesés formában szólnak erről a témáról: hol királyfik, hol királylányok, hol a sárkány, a varázsló vagy az óriáslány keresi a maga társát” – jegyezte meg.
    Dóka Péter kitért a kötet különleges illusztrációira is: a Mese itt, mese ott elnevezésű magyar-észt meseillusztrációs projekt eredményeként létrejött kiállításon több meséjéhez is készültek rajzok, ezek közül is kiemelkedett Anne Pikkovnak a Lila királylány című meséhez készített illusztrációja – idézte fel.
    “Ezért amikor a címadó mese mellé további nyolcat írtam, akkor a Móra Kiadóval együtt úgy döntöttünk, hogy felkérjük Anne Pikkovot, az egész kötet illusztrálására. Ő végül Reet Klettenberg észt fordításai alapján készítette el a rajzokat” – emlékezett.
    Dóka Péter elmondása szerint a neves észt illusztrátor nagyon modern, némileg “északi hangulatú” rajzokat készített a kötethez: Anne Pikkov például ezelőtt még soha életében nem rajzolt sárkányt, mert a hagyományos észt mesékben ilyen lények nem nagyon bukkannak fel – árulta el az író.
    A Lila királylány bemutatóját pénteken 16 órakor tartják a budapesti Aranytíz Kultúrházban Dóka Péter és Anne Pikkov részvételével, majd a kötetet a szerzők a Móra Kiadó Vörösmarty téri standjánál dedikálják az Ünnepi Könyvhéten, szombaton 11 órától.

Forrás:MTI