Lezárult az ország ingyenes KRESZ tanfolyama

kreszTöbb mint 450 ezren regisztráltak a 2014 januárjában startolt www.tanuloknak.hu és a www.kreszfelfrissito.hu képzésére. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére, a Nemzeti Közlekedési Hatóság által megvalósított e-learning projektek sikerrel zárultak június 15-én.

A közlekedés legfontosabb elemének, a KRESZ-nek ingyenes, rugalmas és gyakori ismétlési lehetőséggel kialakított képzési rendszerében az első 50.000 regisztráló – a tananyagot teljesítve -, egyedi e-kuponkódot kapott, amelyet év végéig felhasználva, ingyenesen végezheti el a jogosítványhoz szükséges KRESZ tanfolyamot.

A pedagógusoknak és iskolásoknak kifejlesztett www.tanuloknak.hu oldalt az indulása óta eltelt fél évben több mint 600 ezren látogatták, ebből közel 400 ezer volt az egyéni látogató. A regisztrált iskolák közötti szoros verseny május 31-én zárult.

Az e-learningen alapuló kreszfelfrissítő.hu weboldalt azoknak a gyalogosan, kerékpárral, motorkerékpárral, autóval vagy egyéb járművel közlekedőknek dolgozta ki a hatóság, akik aktívan vesznek részt a közúti közlekedésben, ám KRESZ-tudásuk az évek során megkopott. A honlap segítségével a közlekedés mindennapi résztvevői felfrissíthették, tesztelhették és naprakésszé tehették ismereteiket, hiszen a vezetési tapasztalat mellett az aktuális és folyamatosan frissülő szabályok ismeretére ugyanúgy szükség van a biztonságos és balesetmentes közlekedéshez.

Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke a program kapcsán elmondta: „A közlekedés, a közlekedésre nevelés az életünk része. Nagyon fontos, hogy biztosítsuk a társadalomnak, – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – a biztonságos és balesetmentes közlekedés lehetőségét a vonatkozó szabályok teljes körű megismertetésével. Ebben ma már segítségünkre vannak olyan modern oktatási eszközök, mint például az e-learning. A tanuloknak.hu és kreszfelfrissito.hu is ebben a rendszerben vitte sikerre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Közlekedési Hatóság közös projektjét, melyet a résztvevők átlagosan 79%-os eredménnyel töltötték ki, így az ez alapján megállapítható, hogy a képzés elérte a célkitűzését.”

 

Az adatok összesítése után kiderült, hogy a tananyagot elvégzők többsége „B” kategóriás jogosítvánnyal rendelkezik, és az alábbi kimutatásból jól látszik, hogy a www.kreszfelfrissito.hu programba regisztrálók a „B” kategóriás felfrissítő képzést nézik át a legnagyobb százalékban:

  1. KRESZ-felfrissítő „A” kategória:                               12%
  2. KRESZ-felfrissítő „B” kategória:                               62%
  3. KRESZ-felfrissítő „C” és „D” kategória:                   9%
  4. Közlekedési ismeretek kerékpárosok számára:    17%

A már jogosítvánnyal rendelkezők („B” kategória) a tesztkitöltések alkalmával jellemzően – meglepő módon – az egyszerű kérdéseket rontják el.  Például:

  1. Szabad-e előzni hídon és aluljáróban?
  2. Szabad-e hátramenetet végezni kijelölt gyalogos-átkelőhelyen?
  3. Megelőzhet-e gépjárművel egy kétkerekű segédmotoros kerékpárt vasúti átjáróban?

                 (Mindhárom kérdésre „igen” a válasz.)

A program sikerére való tekintettel, valamint a honlap több mint 280 ezer látogatójának visszajelzése alapján, a Minisztérium és a hatóság ősszel a program újraindítását tervezi.